Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Πειραιάς έρμαιο πάλι του δικομματισμού


Η ανακοίνωση των υποστηριζόμενων από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίων Δημάρχων μετα την πολύωρη καθυστέρηση, με τις υπόγειες διεργασίες, τις αρνήσεις στελεχών, τις επανειλημμένες συναντήσεις, τις αναγκαστικές επιλογές προσώπων, αυτό που τελικά διακρίνει κανείς κυρίως όσο αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας είναι η αντιφατικότητα στην πολιτική σκέψη του πρωθυπουργού. Αναλύοντας μία μία τις επιλογές του προέδρου της κυβερνήσεως θα λέγαμε ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη κάνει ένα άνοιγμα στην λεγόμενη κεντροαριστερά επιλέγοντας πρόσωπα γνωστά στους χώρους των κινημάτων των ενεργών πολιτών νικώντας τις κομματικές επιλογές της ΝΔ που κυριαρχούν στην εξουσία για χρόνια.
Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μία αρπαγή της ψήφου των πολιτών που βιώνουν τις συνέπειες του μνημονίου, και που σε περίπτωση νίκης θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές επιλογές της. Αμφιβάλει κανείς ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να απολογηθούν αυτοί οι υποψήφιοι για τις παρενέργειες του μνημονίου στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπου προβλέπονται περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων ανάλογες του ποσού που απαιτείται για την λειτουργία του προγράμματος «Ελλάδα»; Πόσο μπορούν να ξεφύγουν από την κυβερνητική προπαγάνδα των πολιτικών επιλογών της αφού επιδιώκουν την ψήφο των οπαδών τους;
Ενώ λοιπόν φάνηκε ότι στους δήμους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ έκανε την υπέρβαση στο Πειραιά επιλέχθηκε πάλι ένα κομματικό στέλεχος ο νυν νομάρχης Πειραιά. Επιλέχθηκε δηλαδή εκείνος ο υποψήφιος που θα το υποστηρίξουν εκείνοι οι κομματικοί μηχανισμοί που στήριξαν και στήριζαν τον κ.Φασούλα, εκείνές οι οργανώσεις που οργάνωναν από κοινού δήμος και νομαρχία τις αντιδράσεις για την έλευση της εταιρείας Cosco, εκείνοι οι μηχανισμοί που σύμφωνα με τον απελθόντα δήμαρχο τον πολεμούν λόγω ιδιοτελών συμφερόντων.
Επιλέχθηκε μία φιλοκυβερνητική επιλογή αφού οι μέχρι τώρα κινήσεις του υποψηφίου στην θέση του νομάρχη ενώ φαίνονται σωστές όταν τυγχάνουν να προσκρούουν στις κυβερνητικές αποφάσεις η κινητικότητα σαφώς ρυθμίζεται. Έτσι λοιπόν ενώ μελέτη της νομαρχίας δείχνει την ύπαρξη νέφους αιωρούμενων σωματιδίων από τις δραστηριότητες στο λιμάνι στις συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΟΛΠ και την ΥΠΕΚΑ δεν τέθηκε καθόλου το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων του ΟΛΠ που στηρίζονται με πάθος από την κυβέρνηση. Επιλέχθηκε μία κομματική επιλογή αφού θεωρούν ότι είναι εύκολοι οι Πειραιώτες στην επιλογή δημάρχου με κομματικές εξαρτήσεις, στην ψήφιση τοπικού άρχοντα με στόχο την καταμέτρηση κομματικών δυνάμεων.
Χρέος μας είναι να επιλέξουμε και να οργανωθούμε από κοινού ώστε οι εκλογές να είναι η αρχή μίας εποχής όπου οι δημοτικοί άρχοντες θα θέσουν προτεραιότητες που στοχεύουν στην διαφύλαξη της καθημερινότητας του πολίτη, του περιβάλλοντος, και της πολιτισμικής ταυτότητας μας. Ο Πειραιάς χρειάζεται να σπάσει την λογική ότι είναι σωστό ότι είπαν τα κομματικά γραφεία και να αντιδράσουμε σπάζοντας την καθεστωτική λογική και εγκαθιστώντας μία πολιτική των ενεργών πολιτών και της πολιτικής οικολογίας.


Κυριάκος Τσιπούρας
Τεχνολόγος Τροφίμων
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου