Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Χαρές και πανηγύρια για το λιμάνι που χάνουμε


Αναδημοσίευση από Pireas2Day.gr
Του Κυριάκου Τσιπούρα

Απόλυτη ικανοποίηση προέκυψε για ακόμα μία φορά στην πρόσφατη συνάντηση φορέων του άμοιρου αυτού τόπου, αφού επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι ο Πειραιάς έχει αναπτυξιακό πρόγραμμα που συνδέεται άμεσα με το λιμάνι. Ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που συνεχώς ανακοινώνεται, κουρεύεται σημαντικά ως προς τα ποσά επένδυσης, αμφισβητείται η πραγματοποίηση της  αφού ελάχιστα έχουμε δει όπως στην περίπτωση της επένδυσης «Πολιτιστική ακτή».

Από το Μάρτιο του 2010(1)  συνεχώς κατά διαστήματα έχουμε δει υπουργούς, πρώην αντιπροέδρους, συνέδρια φορέων και συναντήσεις Δημάρχων με στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για τα οφέλη που θα προκύψουν από τις επενδύσεις στο λιμάνι στην περιοχή που διαχειρίζεται δηλαδή η ΟΛΠ Α.Ε.

Το πιο πρόσφατο που ακούσαμε από τα χείλη του υπουργού Ναυτιλίας είναι ότι οι πωλήσεις μετοχών της ΟΛΠ, δηλαδή η πώληση της σε ιδιωτική εταιρεία θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία. Πολύ απλοικό και πολύ λαικίστικο μου ακούγεται από ένα νέο σχετικά υπουργό απέναντι σε ένα φιλοκυβερνητικό και υμνητή της κυβέρνησης Δήμαρχο, πολύ αόριστο και λανθασμένο να σημειώνεται από ανθρώπους που υπέγραψαν με την ίδια χαρά στα πρόσωπα τους τα μνημόνια.

Είναι πολύ προσβλητικό να λέγεται ότι η πώληση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. θα βοηθήσει την τοπική οικονομία αφού αυτά θα οδηγηθούν κατευθείαν στους δανειστές μέσω του ειδικού λογαριασμού που έχουν θεσπίσει, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο πολιτικά να λέγεται ότι η επέκταση του λιμανιού προς νότο θα υλοποιηθεί αφού το ΕΣΠΑ εγκρίνει 95% χρηματοδότηση μόνο σε δημόσια έργα και όχι αν αυτό μεταπωληθεί σε ιδιώτη.

Έχουμε λοιπόν μετά από τρία χρόνια συνεχών αναφορών που βασίζονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2010(2)  σήμερα στο σωτήριο μνημονιακό έτος του 2013, να δεχόμαστε ως επιτυχία το κούρεμα σε έργο στο μισό της επέκτασης προς νότο, την αδυναμία πώλησης και αλλαγή χρήσης κτιρίων κουφάρια όπως η Παγόδα, ο πύργος του Πειραιά, καμία επέμβαση στην Ηετιώνια Πύλη που συνέχεια αναφέρεται η περιφέρεια, καμία προοπτική να έχει ουσιαστική συμμετοχή ο Δήμος στην ΟΛΠ Α.Ε. αφού είναι αυτή και οι πολίτες της που ζουν στην παραλιμένεια ζώνη και δέχονται όλες τις επιβαρύνσεις από την λειτουργία της.

Η μετατροπή της ΟΛΠ Α.Ε. από μία εταιρεία δημοσίων συμφερόντων σε μία μονοπωλιακή ιδωτική εταιρεία, που θα κληρονομήσει  τα μέχρι τώρα τελεσθέντα δημόσια έργα ουσιαστικά, θα καταστήσει ακόμα πιο «κλειστό» το λιμάνι τόσο στο πειραικό λαό όσο και στο άμεσα ενδιαφερόμενο τον Δήμο Πειραιώς.  

Στην ήδη κορεσμένη περιοχή του λιμανιού η πώληση του λιμανιού, γιατί απλά και εκβιαστικά το ζητούν οι τροικανοί, εγκυμονεί κινδύνους περιβαλλοντικούς(3) , μονοπωλιακές συνθήκες που επηρεάζουν όλους τους παραλιμένιους δήμους, έρχεται σε αντίθεση με τους κατά καιρούς αποφάσεις τόσο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος όσο και με τον πρόεδρο του ΟΛΠ και τον Δήμαρχο Πειραιώς.

Αυτές οι συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν στην ήδη ρευστή και καταστροφική πολιτική που ζούμε δεν μας δίνει καμία δυνατότητα να χαμογελάμε όταν θα παραδίδουμε ένα κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό με ανεξέλεγκτες προοπτικές στο μέλλον για όλους μας.




[3] Ως τώρα δεν έχουμε αναφορές για μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=174455

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου