Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Παράνομα τα υπόγεια πάρκιγκ σε πλατείες και πάρκα

Κυριάκος Τσιπούρας
Άγαλμα του Θεμιστοκλή στον Τινάνειο Κήπο
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στην συζήτηση για τα επενδυτικά σχέδια της ΟΛΠ Α.Ε., στα πλαίσια των επενδυτικών δυνατοτήτων που θα προκύψουν από τα έργα αυτά λέχθηκε ότι είναι η κατασκευή υπόγειου πάρκιγκ στον «Τινάνειο κήπο». Στο τελευταίο προϋπολογισμό του Δήμου(4) επίσης επαναλήφθηκε για μία ακόμη φορά η διαχρονική διάθεση των εκάστοτε δημοτικών αρχών να εξαλείψουν τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στο Πειραιά με την δημιουργία υπόγειων τσιμεντοκατασκευών μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Η εγκύκλιος του Ειδικού Γραμματέα Δασών για τη μη δυνατότητα κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με αριθμό ΑΔΑ: 4ΑΓΕ0-Β(1) αναφέρει ξεκάθαρα ότι κάθε προοπτική κατασκευής σε κοινόχρηστούς χώρους πρασίνου παραβαίνει οδηγίες των δασικών υπηρεσιών, του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.
Κάθε λοιπόν σκέψη για να δοθούν οι ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι του Πειραιά στο τσιμέντο είναι παράνομη αλλά προπαντός όπως αναφέρει και η εγκύκλιος οι χώροι πρασίνου είναι απαραίτητοι για την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Ο Πειραιάς έχει την «τιμή» να συγκαταλέγεται στις πόλεις με το λιγότερο πράσινο από το μέσο όρο(2) του λεκανοπεδίου με μόλις 1,5 m2/κάτοικο, έχει επίσης δομημένους χώρους που τεχνικά μπορούν να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης. 
Εμπρός λοιπόν, για :
1.      Αποτροπή δημιουργίας υπόγειων πάρκινγκ σε κοινόχρηστους χώρους / πλατείες
2.      Πρασίνισμα όσων πλατειών ήσαν κάποτε πράσινες και έχασαν σταδιακά το χρώμα τους
3.      Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου σε περιοχές όπως στην περιοχή της Λεύκας και των Λιπασμάτων Δραπετσώνας
4.      Προστασία των κοινόχρηστων χώρων από την αυθαίρετη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων κατασκευών
5.      Στήριξη των προσπαθειών κινημάτων όπως η Κίνηση για τους Ελεύθερους Χώρους, τους Pire-active διότι τοποθετούν και αναδεικνύουν ζητήματα στην σωστή τους βάση
Όπως έχουμε ξαναπεί(3) η προάσπιση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και πρασίνου καθώς και η προσπάθεια για την περαιτέρω αύξηση των χώρων αυτών αποτελεί μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας. Οι χώροι πρασίνου σε ένα αστικό περιβάλλον μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των πλημμυρικών φαινομένων ενώ μπορούν να μετατραπούν σε οάσεις πρασίνου με καλή παρουσία της βιοποικιλότητας.

(1): Αναρτήθηκε στις 8/4/2011
(2): Υπολείπεται 1 μέτρο από τον μέσο όρο
(3): Διαβάστε εδώ http://egpeiraia.blogspot.com/p/40111.html
(4): Εδώ η προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής
http://www.masenoneiopeiraias.gr/archives/167

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου