Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον Προϋπολογισμό

Τρίτη, 06 Δεκ. 2011, 15:55
Ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε την εξής δήλωση:
«Ο προϋπολογισμός του 2012 μας εγκλωβίζει στο φαύλο κύκλο της κρίσης αντί να επενδύει στη διέξοδο από αυτήν. Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις του είναι βέβαιο πως τελικά θα οδηγήσουν σε νέα οριζόντια μέτρα στις πλάτες των φτωχότερων. Συνεχίζει, τροφοδοτώντας την ύφεση και την ανεργία, το "αναπτυξιακό μοντέλο" περασμένης εποχής, που όχι μόνο δεν έχει παράξει υπεραξία για την ελληνική οικονομία, αλλά συντέλεσε στη δημιουργία των σημερινών ελλειμμάτων.»
Η κυβέρνηση ξεχνά πως, πίσω από τα εικονικά νούμερα του προϋπολογισμού, βρίσκονται τα πραγματικά στοιχεία των οικογενειακών προϋπολογισμών, των πολιτών που θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα λάθη της»
Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Κρομμύδας, πρόσθεσε:
«Ο προϋπολογισμός Παπαδήμου ελάχιστα διαφέρει από εκείνους του κ. Παπανδρέου. Οι εκτιμήσεις του για την ανεργία, το έλλειμμα και το ΑΕΠ είναι μη ρεαλιστικές. Αποκλίνουν άλλωστε από εκείνες της πρόσφατης Έκθεσης του ΟΟΣΑ. Μετά το ξήλωμα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κ. Βενιζέλο, δεν έχουμε πια ανεξάρτητη εκτίμηση για τη βασιμότητά τους.
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για ενδεχόμενα πρόσθετα έκτακτα μέτρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα οι οποίες γίνονται όμως μακριά από τη Βουλή.»

Ακολουθεί αναλυτική εκτίμηση της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων

Έωλος ο προϋπολογισμός του 2012
Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2012 βασίζεται στο προσχέδιο που κατατέθηκε τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες αμφίβολες προβλέψεις για την επίδραση της υλοποίησης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, ως προς σημαντικές δημοσιονομικές παραμέτρους. Η προσέγγιση αυτή εξακολουθεί να μην απαντά στις προκλήσεις που θέτουν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και στον κόσμο και περίπου να αδιαφορεί για το ότι το 2012 θα είναι η 5η χρονιά ύφεσης για την οικονομία.
Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για την ανεργία, το έλλειμμα και το ΑΕΠ, κάθε άλλο παρά ρεαλιστικές μπορούν να θεωρηθούν, καθώς διαψεύδονται από την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αλλά και των άλλων διεθνών οργανισμών. Τα νούμερα 5,5% ύφεση, 9% έλλειμμα και 15,4% ανεργία ανταποκρίνονταν σε αισιόδοξες προβλέψεις του καλοκαιριού, πολύ πριν τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, που συν τοις άλλοις εκτινάσσουν την ανασφάλεια των πολιτών και εμποδίζουν κάθε διάθεση για προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Στις εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η απόκλιση του φετινού προϋπολογισμού από τους στόχους, που αν κρίνουμε από την κατά 13,3% υστέρηση εσόδων του Νοεμβρίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, φαίνεται να μεγεθύνεται ακόμα και από την τελευταία αναθεώρηση. Με το πρόσφατο ξήλωμα του γραφείου προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών, η Βουλή δεν έχει καν την ανεξάρτητη επιστημονική στήριξη που απαιτείται για να αξιολογήσει τη βασιμότητα του σχεδίου και την παρακολούθηση της πορείας εσόδων και εξόδων.
Ειδικά για την ανεργία, έωλη είναι η αποτίμηση του 2011 σε 15.5% (η ΕΛΣΤΑΤ στην κορύφωση εποχικής απασχόλησης τον περασμένο Αύγουστο την ανέβαζε στο 18,4%) όσο και η πρόβλεψη για το 2012 ενώ, λείπει η προσέγγιση της απασχόλησης σε ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης που θα αποτιμούσε ρεαλιστικά τις θέσεις εργασίας συμπεριλαμβάνοντας το γεγονός ότι η μερική, εκ περιτροπής και περιοδική απασχόληση αποτελούν τον κανόνα στο σύνολο των νέων συμβάσεων.
Κοντά σ' αυτά πρέπει να συνεκτιμηθεί η διψήφια ποσοστιαία υποχώρηση των καταθέσεων που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η άνοδος του ποσοστού των επισφαλών δανείων και του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και η σημαντική απόκλιση των εγχώριων επιτοκίων δανεισμού, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Παρά τη βελτίωση των συντελεστών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα στο σύνολο εξακολουθεί να προσεγγίζει το 10% του ΑΕΠ. Η ανάκαμψη των εξαγωγών δεν ήταν ομοιόμορφη και η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στον τομέα πετρελαιοειδών, τομέας που στηρίζεται αποκλειστικά σε εισαγόμενη πρώτη ύλη και η προστιθέμενη αξία είναι ιδιαίτερα μικρή, δείχνοντας (πέρα από τις περιβαλλοντικές συνέπειες) τη μονομέρεια και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επιτείνεται η αρνητική ροή στις επενδύσεις, φανερώνοντας μια έντονη τάση αποεπένδυσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο προϋπολογισμός για το 2012 δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επίδραση στα έσοδα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που για την ώρα το περιεχόμενο του είναι άγνωστο. Είναι όμως ήδη γνωστά τα στοιχεία που ώθησαν τα δημόσια οικονομικά στην τωρινή κατάσταση, όπως η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή αλλά και η άδικη φορολογία της εργασίας και των μικρών εισοδημάτων. Τη στιγμή που καλούνται να πληρώσουν φόρο νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας απολαμβάνουν φορολογική ασυλία οι εφοπλιστικές εταιρείες, ειδικούς χαμηλούς συντελεστές οι μερισματούχοι (ακόμα και του εξωτερικού!)ενώ αποφεύγεται η καθιέρωσης φορολογίας του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και ενθαρρύνεται η παραοικονομία με μέτρα όπως πχ. η αναστολή του πόθεν έσχες για την οικοδομική δραστηριότητα.
Σχετικά με τις προβλεπόμενες δαπάνες των Υπουργείων, τρεις περιπτώσεις ξεχωρίζουν:
  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το μόνο που έχει αύξηση του προϋπολογισμού του τη στιγμή που έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς ανά 1000 κατοίκους στην Ευρώπη.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το μικρότερο προϋπολογισμό και τη μεγαλύτερη μείωση (από 132 σε 113 εκ. Ευρώ) σηματοδοτώντας την "υψηλή" προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη προστασία του περιβάλλοντος.
  • Οι δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας μειώνονται μεν αλλά παραμένουν πάνω από 4 δις και για μια ακόμα χρονιά η χώρα μας θα έχει αναλογικά τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη.
Αλλά ο προϋπολογισμός του 2012 παρουσιάζει και μη προϋπολογισθείσες τρύπες, όπως η επίδραση του PSI, που για την ώρα είναι άγνωστη. Η όλη συζήτηση για το πιο σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού γίνεται σε μια μακρινή πρωτεύουσα ερήμην της Βουλής.
Όλα αυτά καθιστούν τον προϋπολογισμό έωλο με τα ως τώρα μέτρα και την ασκούμενη πολιτική. Η εφαρμογή του είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε δέσμη νέων μέτρων, που με τη σειρά τους θα φέρουν μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα, μεγαλύτερη εξαθλίωση και ανασφάλεια σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, επίταση της ύφεσης και της επενδυτικής άπνοιας, διαιώνιση του φαύλου κύκλου της πολύπλευρης κρίσης και ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση της χώρας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Θεματική Ομάδας Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου