Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι ασφαλισμένοι όλης της χώρας, υγειονομικά ...ανασφάλιστοι

Τρίτη, 28 Αύγ. 2012, 15:05
Η πλήρης αφερεγγυότητα του κράτους, το οποίο επί της ουσίας έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών οδήγησε στην μοιραία καθυστέρηση ιατρικών και φαρμακευτικών αμοιβών, με αποτέλεσμα οι προαναφερόμενοι κλάδοι να μην συνδράμουν στη σωστή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι Έλληνες πολίτες να υποφέρουν με την ταυτόχρονη δραματική πτώση του εισοδήματος τους αλλά και των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν από το κράτος.
Από την πρώτη μέρα ίδρυσης του ο ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων τόσο στην συνταγογράφηση φαρμάκων, όσο και σε αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες. Κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας δεν είχαν την παραμικρή συνδρομή δημόσιας περίθαλψης, αφού καθυστέρησαν οι συμβάσεις με τους γιατρούς και μοιραία υποχρεώνονταν στην καταβολή ολόκληρου του ποσού, είτε για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, είτε για απαραίτητες ή και επείγουσες ιατρικές εξετάσεις.
Θύματα της προχειρότητας στη διαδικασία ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ έπεσαν και άνθρωποι με χρόνια και σοβαρότατα προβλήματα υγείας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους καρκινοπαθείς. Αλλά παρ' ότι έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη κι αυτή τη φορά θύματα είναι το σύνολο των ασφαλισμένων, που βεβαίως υφίστανται ασφαλιστικές κρατήσεις και για το υγειονομικό σκέλος.
Οι υπουργοί που πέρασαν όλο αυτό το διάστημα από το αρμόδιο τομέα από τη μια εξωράιζαν συστηματικά την τριτοκοσμική κατάσταση και από την άλλη άφησαν έκθετο τον καινούργιο θεσμό, αφού αντί άλλων τον ...προίκισαν με έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και σαν να μην έφθανε το αρχικό έλλειμμα, η κάμψη στην απασχόληση και η εκτίναξη της ανεργίας, δημιούργησαν απώλειες εισροών, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ελλειμμάτων, που αρμοδίως υπολογίζονται να αγγίξουν τα δυο δις στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Απ' όλη αυτή την κατάσταση, οι ασφαλισμένοι όλης της χώρας υγειονομικά βρέθηκαν ...ανασφάλιστοι και μάλιστα σε εποχή που τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αυξάνονται εκθετικά. Ο συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
«Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί με απάθεια τα διαδραματιζόμενα στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Ο πολλά υποσχόμενος με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη χρεοκοπημένος. Θύματα για άλλη μια φορά είναι οι ασφαλισμένοι, που υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην ...τρύπια τσέπη τους. Η περίθαλψη, ειδικά των ευπαθών κατηγοριών και των ηλικιωμένων, βλάπτει σοβαρά το ...μνημόνιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου