Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα μέτρα οδηγούν σε ασφυξία της οικονομίας και της κοινωνίας

Παρασκευή, 28 Σεπ. 2012, 13:38
Όσον αφορά στα νέα μέτρα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου δήλωσε:
«Το βασικό πακέτο των μέτρων, για το οποίο ομονοούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβάνει μέτρα που τα περισσότερα είναι εξόφθαλμα άδικα και αντικοινωνικά, άλλα τουλάχιστον αντιπαραγωγικά ή και τραγελαφικά και στο σύνολο τους, μέτρα παράτασης του αδιεξόδου.
Η κυβερνητική προσήλωση σε αυτά τα μέτρα οδηγεί σε μια παρατεταμένη λιτότητα και ασφυξία, τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.  Με αυτού του είδους τις πολιτικές διέξοδος δεν υπάρχει...»
Ορισμένα κατατοπιστικά παραδείγματα:
-Οι συντάξεις των αγροτών: Πρόκειται για τις κατώτατες συντάξεις που υπάρχουν (360 ευρώ), που υφίστανται "κούρεμα" περίπου 10% και- αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη- η συνολική μείωση ξεπερνά το 13%.
-Η αύξηση των καταληκτικών ορίων συνταξιοδότησης (από τα 65 έτη στα 67) και των προαπαιτούμενων ετών (από 15 σε 20) για την κατώτατη σύνταξη. Η διάταξη αυτή θίγει αποκλειστικά ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Έτσι, ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι κάποιας ηλικίας και πάνω, βρίσκονται είτε εκτός καθεστώτος συνταξιοδότησης, είτε παρατείνεται ο "άνεργος βίος" τους για δυο χρόνια, χωρίς την παραμικρή ελπίδα απασχόλησης και βιοποριστικής πρόνοιας. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο αυτό έχει να κάνει με φαλκίδευση της κατώτατης σύνταξης.
-Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών συνταξιούχους, χωρίς εξαίρεση για όσους δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές ή χρόνια προβλήματα υγείας. Με τη διάταξη αυτή περικόπτεται το 30% της σύνταξης δεκάδων χιλιάδων μικροσυνταξιούχων.
-Η περιστολή των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους, που έτσι καλούνται να πληρώσουν σχεδόν αποκλειστικά οι ίδιοι τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας με τις μονοκαλλιεργητικές τάσεις σε διάφορες περιοχές και την τεράστια εποχική διακύμανση της απασχόλησης.
-Η ουσιαστική κατάργηση των μισθολογικών κλιμακίων επεκτείνει το βασικό (όπου υπάρχει) μισθό των 590 ευρώ μεικτά στους περισσότερους μισθωτούς με προϋπηρεσία έως εννιά ετών απασχόλησης. Σ' αυτούς πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αδήλωτη μαύρη εργασία, αλλά και τον συνολικά μειωμένο ετήσιο χρόνο απασχόλησης, όπως καταγράφεται με την τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης.
-Στον αντίποδα αυτών, αλλά εξ ίσου κραυγαλέα άδικη και αντικοινωνική είναι η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα υψηλά δηλωθέντα εισοδήματα (35% έναντι 45%), αλλά και στη συνολική φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών (35% έναντι 42,5%). Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι το πολιτικό μας σύστημα επιλέγει τους εκλεκτούς "πελάτες" του, ακόμα και σε περίοδο κρίσης...
-Επιπλέον τραγελαφική κρίνεται η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με 35% από το πρώτο ευρώ των εσόδων του. Μια διάταξη που θα εκτοξεύσει περαιτέρω τη φοροδιαφυγή και θα καταστήσει ακόμα "ανταγωνιστικότερους" όσους αποκρύβουν πηγές εισοδημάτων και δραστηριότητες. Και ούτε αύξηση εσόδων θα επιφέρει, ούτε αποκατάσταση δικαίου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι πολλές από τις διατάξεις που προβλέπονται προέρχονται από ιδεολογικές και πολιτικές σκοπιμότητες της τρόικας, παράλληλα όμως δείχνουν τη διαπραγματευτική γύμνια των κυβερνητικών εταίρων και το πόσο γρήγορα οι "κόκκινες γραμμές" τους ξεθώριασαν. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει και τη συνολικά δυσχερή θέση της χώρας. Τόσο άμεσα με την τύχη της δόσης, όσο και μεσοπρόθεσμα. Και με μεγάλα κοινωνικά στρώματα πολύ χαμηλότερα από τα όρια επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου