Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Θα πάω στα εγκαίνια του «Δημοτικού Θεάτρου»





Κυριάκος Τσιπούρας

Το γεγονός ότι το ιστορικό κτήριο του Πειραιά ανοίγει ξανά τις πύλες του για το κοινό είναι αναμφισβήτητα ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί σε μία διαρκή και χωρίς τέλος μίζερη και ακραία φτωχική ζωή μας. Όλοι μας είμαι σίγουρος χαιρετίζουμε την δεκαετή προσπάθεια στελεχών του Υπουργείου πολιτισμού να διαφυλάξουν και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά δεν μπορούμε και να μην χειροκροτήσουμε την διαχρονική θέληση των Δημαρχιακών αρχών για την επιτυχημένη  τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να επισκιασθεί από ακόμα μία προσπάθεια κυβερνητικής προπαγάνδας ότι όλα αλλάζουν προς το καλύτερο, δεν μπορεί να κινδυνέψει να χαρακτηριστεί η γιορτή των εγκαινίων ένα success story του Πειραιά.
Ο Πειραιάς δέχεται με ανάλογο τρόπο όπως και όλη η Ελλάδα τις συνέπειες μία πολιτικής ερημοποίησης της οικονομίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, συνεχή και επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα στην υπόθεση των ναυπηγείων, ανυπαρξία σωστής πολιτικής σε καθημερινά προβλήματα όπως το θέμα των απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση κτηρίων που σαπίζουν, την αύξηση της ανεργίας και της φτώχιας. Εκτός των άλλων θα αντιμετωπίσει σύντομα ο Πειραιάς τον «εξοστρακισμό» θεσμικών μονάδων όπως τα Δικαστήρια Πειραιά σε κτήρια του δημοσίου που θα πουληθούν για να νοικιαστούν σε υπηρεσίες δημοσίου χαρακτήρα.
Είναι πολύ σημαντικό που το ιστορικό κτήριο θα επαναλειτουργήσει αναδεικνύοντας την πολιτιστική αξία που έχει  ανάγκη τόσο η δοκιμαζόμενη πόλη του Πειραιά όσο και για τον Ελληνικό πολιτισμό. Αυτός ο λόγος και ο σεβασμός στην προσπάθεια ανθρώπων της τέχνης για την επανεκκίνηση του κτηρίου για να εξυπηρετήσει τον πολιτισμό, θα πήγαινα στα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας ξέροντας ότι η προπαγανδιστική εκμετάλλευση του γεγονότος από την κυβέρνηση θα φαίνεται γελοία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου