Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκινάει με την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»


Του Κυριάκου Τσιπούρα
Η δημιουργία και πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» μπορεί να είναι ο ‘δούρειος ίππος» για την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών ‘όπως είναι το νερό αλλά και την περαιτέρω υποβάθμιση της ΔΕΗ Α.Ε. αφού θα χάσει σημαντικό μέρος της παραγωγικής  του δύναμης κυρίως στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Η κυβερνητική προπαγάνδα συνεχώς αναφέρεται ότι ένα μέρος της ΔΕΗ θα πουληθεί ώστε στα πλαίσια ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος θα παρέχονται φτηνές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος παραβλέποντας βασικά στοιχεία που καθόριζαν την τιμή του όπως η διεθνής τιμή του πετρελαίου, ή η διατίμηση του από την ίδια την κυβέρνηση για την αθρόα είσπραξη του ΦΠΑ ή την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.  

Αυτή η προπαγάνδα επιμένει και ορθώς ότι η ανάγκη που θα έχει ένας ιδιώτης επενδυτής να αυξήσει το πελατολόγιο του θα τον οδηγήσει στην προσφορά φτηνού ρεύματος παραβλέποντας όμως πάλι ότι η εξυπηρέτηση της ζήτησης θα έλθει από την αύξηση της παραγωγής που σημαίνει περεταίρω χρήση λιγνίτη αύξηση των ρύπων του θερμοκηπίου , αύξηση επομένως των χρηματικών ποινών γνωστές ως “ρήτρες κατανάλωσης άνθρακα”. 

Εδώ όμως κρύβεται η πονηριά των κυβερνώντων όπου για να κάνει ελκυστική την πώληση των μεγαλύτερων και πιο ρυπογόνων υποδομών της ΔΕΗ Α.Ε. που καλύπτουν το 45,8% της παραγωγής* στο διασυνδεμένο σύστημα, πουλάει ταυτόχρονα το 45,4% της εγκατεστημένης ισχύος των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Πιο συγκεκριμένα η πώληση αφορά υδροηλεκτρικά φράγματα που υπάρχουν στα τρία από τα τέσσερα συγκροτήματα** – ποταμών που η ΔΕΗ έχει υπό τον έλεγχο της την λειτουργία αυτών των σταθμών.  

Στα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπονται να πουληθούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια  που κατασκευάστηκαν στου ποταμούς Άραχθου, Νέστου εδώ μάλιστα μιλάμε για τον σταθμό «Θησαυρό» ένας αναστρέψιμος – αντλητικός σταθμός με εγκατεστημένη ισχύ 384MW, του Εδεσσαίου όπου δίνονται όλοι οι κατασκευασμένοι σταθμοί όπως ο σταθμός «Άγρας» των καταρρακτών της Έδεσσας. Αυτές οι υποδομές που κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς όπως αρδευτικούς, υδρευτικούς πόλεων όπως τα φράγματα κοντά στην Άρτα, ακόμα και τουριστικούς όπως προανέφερα για τον σταθμό «Άγρα».

Σύντομα λοιπόν μετά την πώληση θα υπάρξει ρήξη ιδιώτη και τοπικών κοινωνιών,  ρήξη μεταξύ της ανάγκης για αύξηση από την μεριά του επενδυτή των κερδών μέσω της μεγαλύτερης παραγωγής ενέργειας με αυτή την πράσινη και χωρίς  ρήτρες κατανάλωσης άνθρακα αφού δεν παράγουν αέρια του θερμοκηπίου, και των νομίμων δικαιωμάτων των πολιτών να  έχουν άμεση πρόσβαση στους υδάτινους πόρους που θα πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο όπως πρόσφατα*** αποφάσισε  το Συμβούλιο επικρατείας.

Ήδη οι αντιδράσεις ξεκίνησαν και φορείς πόλεων που έχουν άμεση σχέση με το γειτονικό τους υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στέλνουν για παράδειγμα επιστολές  στο πρωθυπουργό λέγοντας, το μεταφέρω αυτούσιο****, «Όπως γίνεται φανερό η διαχείριση των υδάτων διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ζωή της πόλης και από αυτήν εξαρτάται το σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας…». 

Ο έλεγχος του πόσιμου νερού των φραγμάτων, που καθίσταται σπανιότερο χρόνο με τον χρόνο , από ιδιώτες δεν εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας  αφού θα υπάρχει πάντα η ανάγκη να δημιουργείται πρώτα κέρδος. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση πρωτίστως δεν ωφελεί την ΔΕΗ ως εταιρεία αφού την αποσαρθρώνει αλλά με έμμεσο τρόπο προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, να δώσουν τον έλεγχο των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες χωρίς να ερωτηθούμε, σαν να μη έχουμε δικαίωμα σε ένα φυσικό αγαθό που καθορίζει όλη την ζωή μας.


  * Μείγμα Καυσίμου για όλη τη χώρα έτους 2013” για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα: Λιγνιτική 45,8%, Φυσικού Αερίου 23,96%, Υδροηλεκτρική 11,12%, ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) 14,97%, Διασυνδέσεις 4,15%.

** 
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/EKDILWSEIS/damConference/eisigiseis/5.1.pdf

 ***
http://www.savegreekwater.org/?p=4204
**** Επιστολή Δημάρχου Έδεσσας http://www.inewsgr.com/37/epistoli-tou-dimarchou-edessas-ston-prothypourgo.htm

 Αναδημοσίευση από pirea2day.gr , alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου