Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Απαράδεκτη και εν κρυπτώ η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

 


Οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις να σχεδιάζονται με σεβασμό στο περιβάλλον, τη διατροφική ασφάλεια και με δημοκρατικό έλεγχο

Αυτό το Σάββατο 11/10 οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή μέρα δράσης κατά του ΤΤΙΠ, 12:00 στο Σύνταγμα και 14:00 στο Ηράκλειο Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας.
Το TTIP (transatlantic trade and investment partnership/ Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων) είναι μία συμφωνία που προτείνεται να γίνει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς τον απαραίτητο διάλογο και με πλήρη έλλειψη δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και όλα τα Πράσινα κόμματα της Ευρώπης τάσσονται σταθερά απέναντι στο TTIP, θεωρούν ότι δεν εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Τo  TTIP κατ’ ουσία δεν εστιάζει τόσο σε οικονομικές διευκολύνσεις με τις ΗΠΑ, που ήδη υπάρχουν, αλλά σε νομοθεσίες που οι πολυεθνικές θεωρούν «επιβαρυντικές». Πολλές από αυτές αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, τα χημικά αλλά και οικονομικές υπηρεσίες.
Κινδυνεύουν να υποβιβαστούν ακόμα περισσότερο, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η δημόσια υγεία και παιδεία, υπέρ των ιδιωτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, με την συμφωνία αυτή, κινδυνεύει η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού αυτά θα μπορούν εύκολα να εμπορεύονται.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται κατά κύριο λόγο με εκπροσώπους βιομηχανιών, ενώ παράλληλα είναι κρυφές και τα έγγραφα δεν διοχετεύονται στους ευρωβουλευτές.
Παρουσιάζεται στον κόσμο ως  μία συμφωνία με πολλά οικονομικά κέρδη για την Ευρώπη, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και η επιτροπή δηλώνει ότι σε κάποιους τομείς θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ τα «οφέλη» θα φανούν μετά το 2027.
Από τα σοβαρότερα σημεία της συμφωνίας είναι το ISDS (Investor- State Dispute Settlement) το οποίο θα  δίνει την δυνατότητα σε πολυεθνικές να μηνύουν τα κράτη όταν περνάνε νομοθεσίες που είναι απέναντι στα συμφέροντά τους! Και μόνο οι πολυεθνικές θα έχουν αυτό το δικαίωμα, ούτε τα κράτη, ούτε οι πολίτες!
Είναι φανερό ότι το TTIP είναι μία σοβαρή απειλή στην Δημοκρατία. Αποτελεί μία ενίσχυση του lobbying, ενώ οι εταιρείες θα μπορούν να «ελέγχουν» τις νομοθεσίες πριν κατατεθούν!
Πρέπει να ενωθούν οι φωνές όλων ενάντια στην σκανδαλώδη αυτή συμφωνία. Στην ACTA οι πολίτες τα κατάφεραν, μπορούν και εδώ, με την ισχυρή πανευρωπαϊκή πίεση να την ακυρώσουν.
Περισσότερες πληροφορίες: 6974383646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου