Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέναντι στην κρίση.


Βλέποντας τα χάλια που βρίσκεται η χώρα κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Όμως το θέμα είναι εμείς τι προτείνουμε. Για μένα, αυτό που χρειάζεται στη σημερινή συγκυρία είναι σοβαρή ανάλυση κι επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων κι όχι εύκολα συνθήματα και λόγια του αέρα.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είτε θα κάνουμε στάση πληρωμών, είτε θα πάρουμε τα δάνεια του ΔΝΤ με ότι αυτό συνεπάγεται. Κι η μια κι η άλλη επιλογή θα έχουν εξίσου οδυνηρές συνέπειες για όλους μας. ‘Όμως όσοι πιστεύουν πως υπάρχει άλλη λύση κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Κι όλος ο κόσμος να βγει στους δρόμους, κι όλη η Ελλάδα να καεί, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να οδηγήσουμε τη χώρα σε πτώχευση μια ώρα γρηγορότερα. Γιατί απλά, ουδέν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Αν αυτό είναι που επιδιώκουμε, που έχει μια λογική, να βγούμε να το πούμε με ειλικρίνεια, να εξηγήσουμε στον κόσμο τα υπέρ και τα κακά, και να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών σωστά και συντεταγμένα.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να κατανοήσει ότι για να μην περάσουν συνάνθρωποί μας στο περιθώριο, θα πρέπει να γίνει δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος ακόμα και ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και να διορθωθούν οι όποιες αδικίες. Δεν μπορεί π.χ. ένας συνταξιούχος κάποιας μεγάλης ΔΕΚΟ να παίρνει 4000 ή και 5000 ευρώ σύνταξη, ενώ την ίδια ώρα ένας 25χρονος ντελιβεράς να παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα για 500 ευρώ το μήνα. Απ’ αυτή τη σκοπιά, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αρκετά δειλά για να μη θιγούν τα συμφέροντα των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δυστυχώς η πίττα είναι μικρή και θα μικρύνει ακόμα περισσότερο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις προκλητικές συντάξεις και τους μεγάλους μισθούς, κάποιοι συνάνθρωποί μας θα πεινάσουν άσχημα. Κι όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί. Αυτοί που μιλάνε για πλουτοκρατία κι άλλα φαιδρά, ζούνε στον κόσμο τους και κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

Θεωρώ κοροϊδία το να υπερασπιζόμαστε τα «κεκτημένα δικαιώματα» της κάθε συντεχνίας. Αυτό το κάνει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι λαϊκιστές των τριών μεγάλων κομμάτων. Ο κόσμος περιμένει μια άλλη πρόταση από το κόμμα μας κι αυτή είναι σήμερα η πραγματική πρόκληση για τους Οικολόγους Πράσινους. Να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα να του προσφέρουμε και μια άλλη προοπτική.

Είτε με ΔΝΤ είτε με στάση πληρωμών, ως Οικολόγοι Πράσινοι οφείλουμε να προτείνουμε ένα μοντέλο οικολογικό-αντικαταναλωτικό που θα στοχεύει στον περιορισμό της δημόσιας και ιδιωτικής σπατάλης, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.. Και μπορούμε να επεξεργαστούμε πολλές προτάσεις πάνω σ’ αυτή την ιδέα.

Κι επειδή μου αρέσει να μιλάω συγκεκριμένα, προτείνω:

-Πλήρη απαγόρευση της χρήσης ΙΧ στις μεγάλες πόλεις.

-Υψηλή φορολόγηση όλων των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται στη χώρα μας, ανεξαρτήτως τι σημαία έχουν.

-Κατάργηση όλων των προκλητικών προνομίων που απολαμβάνουν βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, διοικητές οργανισμών, στρατιωτικοί, ανώτατοι δικαστικοί κλπ κλπ. Δηλ. δραστική μείωση μισθών και κατάργηση συντάξεων για τους πολιτικούς, και κατάργηση πολυτελών αυτοκινήτων, οδηγών και άλλων παρόμοιων προνομίων για τους υπόλοιπους.

-Παραδειγματική πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς, και πραγματικό πόθεν έσχες σε όλους όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα τα τελευταία 30 χρόνια, με δήμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Κι αυτό να γίνει όχι μόνο σε πρώην και νυν υπουργούς, αλλά και σε στελέχη οργανισμών, εφοριακών, στελέχη πολεοδομιών, μεγαλογιατρών κλπ. Αλλά ακόμα και σε κάθε Έλληνα πολίτη. Όποιος δεν έχει κρυφά εισοδήματα, δεν έχει και να φοβάται.

-Απαγόρευση, με πολύ αυστηρές ποινές, κάθε μορφής δώρων από φαρμακευτικές εταιρείες σε γιατρούς. Μόνο έτσι θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και η αφαίμαξη Νοσοκομείων και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να βγούμε μπροστά, να πούμε την αλήθεια και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις. Αν δεν το κάνουμε, θα χαθούμε στο θόρυβο και τον καπνό των ημερών.


Δημήτρης Κουτσουρέλης
Μέλος Οικολόγων Πράσινων,
Πολιτική Κίνηση Πειραιά.


Η φωτογραφία είναι από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και η αντιγραφή έγινε από το φωτόραμα της εφημερίδας «Τα Νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου