Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Μάκης Κοψίδης
Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 12-15 εκτός από τις γενικόλογες αναφορές περί αναδιαρθρώσεων κτλ , επί της ουσίας χωρίζεται σε δύο κεφάλαια. Το πρώτο αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και το δεύτερο νέες ρυθμίσεις στο χώρο της δημοσιονομικής πολιτικής . Στόχος είναι η συγκέντρωση 76 δις που θα προέλθουν από νέες δραστικές μειώσεις απολαβών των εργαζομένων και από την εκποίηση δημόσιου πλούτου.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε τα 76 δις θα προέλθουν α} από επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις το 2011, για να καλυφθούν οι …αστοχίες που ήδη σημειώνονται . στο πρόγραμμα που είχαν καταρτίσει τρόικα και κυβέρνηση. Β} 23 δις το διάστημα 2012-15που θα εξασφαλιστούν με μείωση δαπανών κατά 14 δις και αύξηση εσόδων κατά 9 δις. Αυτά τα 23 δις είναι αποτέλεσμα του {ταμείου } που έκανε η τρόικα στο τέλος του έτους για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Γ} από 50 δις που θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις , παραχωρήσεις εκτάσεων σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους , όπως άλλωστε προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Σημειωτέον ότι η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί με το μνημόνιο αφού θεωρείται ότι ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης . Δεν υπάρχει δηλαδή αναφορά σε μέτρα όπως το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων , η σχεδιαζόμενη  μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων ειδών πρώτης ανάγκης από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ , η κατάργηση της ειδικής φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης , στην επιβολή ειδικής φορολογίας στα μη αλκοολούχα ποτά . Πρόκειται για μέτρα που θα επιφέρουν νέα μείωση του βιοτικού επιπέδου που θα τα υποστούν πριν ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα των 76 δισ’

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το κεφάλαιο «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» προβλέπει την παραχώρηση σε ιδιώτες και επιχειρηματικά συμφέροντα περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο δημόσιο και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για την κερδοφορία ιδιωτικών κεφαλαίων. Επί της ουσίας μιλάμε για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας που είχε απομείνει από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων προηγούμενων δεκαετιών. Ότι ποσό συγκεντρωθεί , σύμφωνα με την συμφωνία κυβέρνησης τρόικας θα πάει απ ευθείας στη πληρωμή μέρους του κρατικού χρέους , δηλαδή απευθείας στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα . Τα έσοδα που υπολογίζονται είναι 15 δις μέχρι το 2013 , 50 δις μέχρι το 2015. Στο πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται «ευέλικτες μέθοδοι και διαφανείς διαδικασίες « που νομίζω ότι παραπέμπει σε παραχωρήσεις και πωλήσεις με συνοπτικές διαδικασίες.
Στο στόχαστρο για ιδιωτικοποιήσεις μπαίνουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου σε κλάδους όπως ` υποδομές ( αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι),ενέργεια(ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ ),τηλεπικοινωνίες(ΟΤΕ, φάσμα συχνοτήτων) παίγνια (ΟΠΑΠ, καζίνο, ΟΔΙΕ , λαχεία , e-gaming) συμμετοχές (ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ , ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) και τράπεζες (ΑΤΕ, ταχ.ταμιευτήριο, ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, συμμετοχές σε ιδιωτικές τράπεζες)
Επίσης σχεδιάζεται η πώληση – παραχώρηση των ακινήτων που κατέχουν η κτηματική εταιρεία του δημοσίου και η ΕΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Οι αριθμοί μέχρι στιγμής δεν βγαίνουν αναφορικά με την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου. Τα νέα μέτρα σε αυτόν το τομέα αποσκοπούν να διορθώσουν τους κακούς υπολογισμούς τρόικας κυβέρνησης. Επί της ουσίας πρόκειται για μέτρα που θα ψαλιδίσουν και τα τελευταία κρατικά κονδύλια με νέες επιπτώσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. 2,7 μειώνονται οι δαπάνες στην υγεία και 2,5 δις από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.  Μετρα που θα εχουν δραματικές επιπτώσεις σε συνθήκες κρίσης στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Με τα μέτρα στο δημοσιονομικό επίπεδο επιδιώκεται η εξασφάλιση 23 δις . Σύμφωνα μ,ε το «πλαίσιο» προβλέπονται οι παρακάτω… «οικονομίες»
2 δις από εξορθολογισμό μισθολογικής δαπάνης, 2,5 δις από μειώσεις λειτουργικών δαπανών, 1,1 δις από καταργήσεις συγχωνεύσεις φορέων , 2,3 δις από αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, 1,2 δις από μείωση αμυντικών δαπανών, 1,2 δις από εξορθολογισμό δαπανών υγείας , 1, 5 δις από εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης , 2, 5 δις από μείωση δαπανών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης , 3,5 δις από ενίσχυση φορολογικής συμμόρφωσης , 2 δις από μείωση φοροαπαλλαγών, 3,5 δις από καταπολέμηση φοροδιαφυγής , και 0,6 δις από αύξηση εσόδων των ΟΤΑ
Αυτοί είναι οι γενικοί άξονες που έχουν και μία σειρά συγκεκριμένα μέτρα
Το σύνολο των μέτρων κινείται στην κατεύθυνση παρά πέρα μείωσης αποδοχών για εργασίες που προσφέρονται στις υπηρεσίες – επιχειρήσεις
Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων σημαίνει νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ  το ρεύμα το νερό τα εισιτήρια , οι επικοινωνίες ήδη επιβαρύνουν ένα σημαντικό κομμάτι από το οικογενειακό εισόδημα και η τάση θα είναι αυξητική με τα νέα μέτρα .
Από την στιγμή που οι δαπάνες για την υγεία θεωρούνται «κόστος» από κυβέρνηση τρόικα , και τα προβλήματα στην υγειά λύνονται από το πρίσμα της μείωσης του κόστους γίνεται αντιληπτό τι πρόκειται να επακολουθήσει.  Απόλυτη εμπορευματοποίηση της υγείας  και νέα αφαίμαξη των εργαζομένων που θα βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης.
Σε μια περίοδο που χαρίζουν ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες , σχεδιάζουν αφενός το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων και αφετέρου «δίκαιες» ρυθμίσεις για τις εισφορές δηλαδή μείωση των εισφορών των εργοδοτών
Όλα αυτά ενώ ενισχύει φοροαπαλλαγές των οικονομικά ισχυρών ενώ στοχεύει στις φοροαπαλλαγές χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων .
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως λειτουργικές δαπάνες , συγχωνεύσεις φορέων τα μέτρα που υπάρχουν στο πλαίσιο κινούνται στη γραμμή γενικών εξαγγελιών για περικοπές δαπανών που τις πιο πολλές φορές μένουν στα λόγια κυρίως επειδή οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια παραπέρα περικοπών

1 σχόλιο:

dimitris είπε...

Κύριε Κοψίδη.
Αν μας δίνατε τη δική σας πρόταση για έξοδο από την κρίση, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον το άρθρο σας.
Δημήτρης

Δημοσίευση σχολίου