Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΡΩΗΝ «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» Παρακαλούμε, γρήγορα ο φάκελος στο Υπουργείο…

Επανεξέταση της θετικής γνωμοδότησης για την κατεδάφιση του εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας ΑΙΓΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο ζητούν επειγόντως οι Οικολόγοι Πράσινοι, επικαλούμενοι και τη σχετική νομοθεσία. Η τελευταία προβλέπει υποχρεωτική επανεξέταση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εφόσον στην αρχική επιτροπή έχουν προβληθεί, έστω μειοψηφικά, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις ότι «το κτίριο πρέπει να μην κατεδαφισθεί διότι έχει αξιόλογα στοιχεία και πρέπει να κηρυχθεί ως διατηρητέο». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τέτοιες αντιρρήσεις είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ).
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Θεματικής Ομάδας Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων:
- η πρακτική της κατεδάφισης αντίκειται σε κάθε ιδέα αειφορίας, πολύ δε περισσότερο στην υπόθεση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πόρων, της παραγωγής αποβλήτων, του κλίματος της πόλης και της κλιματικής αλλαγής.
- το συγκρότημα της πρώην «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του βιομηχανικού παρελθόντος του Πειραιά,
- δεδομένης της επικείμενης ολικής ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ήλθε η ώρα να αναμετρηθεί πραγματικά ο Πειραιάς με τον εαυτό του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, με λίγα λόγια με τον εν δυνάμει ρόλο του σαν σύγχρονο μεσογειακό λιμάνι, κοιτίδα μνήμης βιομηχανικής εργασίας.
- και, κορωνίδα όλων, ο νόμος οφείλει να εφαρμόζεται.

Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες: Γιώργος Δημητρίου 6946 045947               Άρης Καφαντάρης 6945 378427 begin_of_the_skype_highlighting            6945 378427      end_of_the_skype_highlighting


(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης)


ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΡΩΗΝ «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.»
Παρακαλούμε, γρήγορα ο φάκελος στο Υπουργείο…

Η κλωστοϋφαντουργία «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1924 και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες βιομηχανίες του τομέα της χώρας. Η πρώτη της μονάδα απασχόλησε γύρω στα 1.500 άτομα και ορθώθηκε στον Πειραιά, στην λεωφόρο Μικράς Ασίας, κοντά στον σημερινό σταθμό του ηλεκτρικού του Νέου Φαλήρου. Το 1955 η κλωστοϋφαντουργία εγκαινίασε μια δεύτερη μονάδα στο Λαύριο ενώ 30 χρόνια αργότερα ακόμη δύο μονάδες, μία στο Άστρος Κυνουρίας και μία στην Σύρο.
Η δραματική κατάληξη της αναιμικής βιομηχανικής υποδομής της χώρας μας, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν χαρίστηκε στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία. Η επιχείρηση έκλεισε οριστικά τα λογιστικά βιβλία της στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αφήνοντας πίσω της σημαντικά κτιριακά συγκροτήματα, θλιβερές αναφορές σε πολιτικές πλήρους ανικανότητας και παντελούς χρεωκοπίας. Το ογκώδες κτίριο της πρώτης μονάδας, του Πειραιά, στέκεται σήμερα αγέρωχα εγκαταλελειμμένο για να καταμαρτυρεί, παράλληλα, ότι οι πολιτικοί και οι πολιτικές της χρεωκοπίας έπληξαν καίρια την πολιτισμική διάσταση της νεώτερης ιστορίας μας και τομείς της, που σημάδεψαν τις δυτικοευρωπαϊκές καταβολές της νεωτερικής κουλτούρας μας, όπως η βιομηχανική κτιριοδομία.
Στις 13 Μάιου 2011, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της τέως νομαρχίας Πειραιά έκρινε κατεδαφιστέο το κτιριακό συγκρότημα της πρώην κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» στον Πειραιά. Η κατεδάφιση του συγκροτήματος επικυρώθηκε χάριν της «θεσμοθετημένης» διπλής ψήφου του προέδρου της Επιτροπής Δημ. Αναστασιάδη και της ψήφου του αναπληρωτή εκπροσώπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής - ΤΕΔΚΝΑ, κ. Θ.Καναβάρη, καθόσον οι εκπρόσωποι ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ, κ.κ. Γ.Ανδρεαδάκης και Χ.Πολύδωρας, μειοψήφησαν. Δεδομένου όμως ότι νομοθεσία όμως είναι περισσότερο από σαφής σε παρόμοιες περιπτώσεις - «… οι σχετικοί φάκελοι μελετών παραπέμπονται στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ μόνο στις περιπτώσεις έστω και ένα μέλος της ΕΠΑΕ διατυπώσει την άποψη ότι το κτίριο πρέπει να μην κατεδαφισθεί διότι έχει αξιόλογα στοιχεία και πρέπει να κηρυχθεί ως διατηρητέο…» (Αποφ. 33245/12477/18.12.01- Εφαρμογή του αρ. 3 του Ν. 2831/00 ΦΕΚ 140/Α/00 για οικοδομικές άδειες κατεδάφισης κτιρίων και σχετ. έγγραφο 33246/12478/01) - η γνωμοδότηση υπέρ της κατεδάφισης οφείλει να θεωρηθεί άκυρη και η τύχη του κτιριακού συγκροτήματος να αποφασιστεί σε άλλο επίπεδο.

Η Θεματική Ομάδα οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων προσκαλεί, ως εκ τούτου, την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της τέως νομαρχίας Πειραιά να προβεί άμεσα στην αποστολή του φακέλου του συγκροτήματος της πρώην «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» στην σχετική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ για επανεξέταση. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν τα αρχιτεκτονικά και λοιπά χαρακτηριστικά του συγκροτήματος συνδράμουν ουσιαστικά στην ανακήρυξη του ως διατηρητέο. Είμαστε όμως σίγουροι ότι:
- η πρακτική της κατεδάφισης αντίκειται σε κάθε ιδέα αειφορίας, πολύ δε περισσότερο στην υπόθεση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πόρων, της παραγωγής αποβλήτων, του κλίματος της πόλης και της κλιματικής αλλαγής.
- το συγκρότημα της πρώην «ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε.» συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του βιομηχανικού παρελθόντος του Πειραιά, τεκμήριο της πρώιμης, δυναμικής, εκβιομηχάνισης του αστικού τοπίου του και κομμάτι του «παραγωγικού» δικτύου που συνέδραμε στην πολεοδομική του αναδιάρθρωση βάσει νέων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών - ολόκληρες συνοικίες απλώθηκαν γύρω από τα βιομηχανικά του «κέντρα».
- δεδομένης της επικείμενης ολικής ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ήλθε η ώρα να αναμετρηθεί πραγματικά ο Πειραιάς με τον εαυτό του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, με λίγα λόγια με τον εν δυνάμει ρόλο του σαν σύγχρονο μεσογειακό λιμάνι, κοιτίδα μνήμης βιομηχανικής εργασίας, ίσως με μια εκτεταμένη, γνήσια αειφορική, αστική ανάπλαση - με τη δεξιότεχνη επανάχρηση των ιστορικών αναφορών του - που θα του επιστρέψει ότι του στέρησε η πολιτική της χρεωκοπίας.
- και, κορωνίδα όλων, ο νόμος οφείλει να εφαρμόζεται.
Λοιπόν, Κύριοι, γρήγορα ο φάκελος στο Υπουργείο… Για τα υπόλοιπα θα είμαστε εδώ.

Η Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων

1 σχόλιο:

MLP είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοσίευση σχολίου