Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Νίκος Χρυσόγελος
Επικεφαλής Περιφερειακής κίνησης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν Αιγαίου, 
Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου
Κύριε Πρωθυπουργέ
Κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας
Η κυβέρνησή σας αποφάσισε να προωθήσει στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές  το νομοσχέδιο για τη “σύνθετη τουριστική κατοικία” που θα επηρεάσει δραματικά τις νησιωτικές κοινωνίες αν και προεκλογικά ασκήσατε αυστηρή κριτική ως ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό που προώθησε ο κ Σουφλιάς και είχατε δεσμευτεί ότι θα το αποσύρετε.
Κύριε πρωθυπουργέ, θυμάμαι ότι στο debate προεκλογικά είχατε πει, διστακτικά είναι η αλήθεια, απευθυνόμενος προς εμένα, που ήμουν επικεφαλής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις εθνικές εκλογές, ότι “το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σας καλύπτει”. Δεν φαντάζομαι να εννοούσατε ότι παρόμοια νομοσχέδια έχουν να κάνουν κάτι με πράσινες αντιλήψεις και προτάσεις. Όμως, ΕΣΕΙΣ είχατε δεμσευτεί προεκλογικά ότι θα αποσύρετε το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό του κ Σουφλιά, όχι ότι θα προωθήσετε προς ψήφιση στη Βουλή ένα χειρότερο ακόμα σχέδιο για “τη σύνθετη τουριστική κατοικία”.  Είχατε επικρίνει - και σωστά - τον κ Σουφλιά για τις μεθοδεύσεις του και για το γεγονός ότι αγνόησε πλήρως τις τεκμηριωμένες απόψεις επιστημονικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όμως κι εσείς αγνοείτε πλήρως τις τοπικές κοινωνίες, δεν ζητήσατε καν τη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου, του κατεξοχήν οργάνου που θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για ένα νομοσχέδιο που θα επηρεάσει δραματικά τα νησιά, δεν ενημερώσατε στο ελάχιστο τους νησιωτικούς δήμους, δεν λάβατε υπόψη τις απόψεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Πώς είναι δυνατόν να αποφεύγετε πλήρως τον διάλογο με τις κοινωνίες που θα επηρεαστούν από την νομοθετική ρύθμιση που προωθείτε σήμερα; 
Κύριε Υπουργέ, κύριε Ραγκούση, ως Δήμαρχος της Πάρου είχατε διοργανώσει μια εκδήλωση, στην οποία ήμουν και εγώ μεταξύ των ομιλητών, για τα θέματα της υπερβολικής δόμησης στα νησιά. Είχατε πάρει τότε θαραλέα θέση εναντίον της υπερβολικής δόμησης. Πώς σήμερα θα ψηφίσετε ένα σχέδιο που θα προωθήσει στα νησιά το αποτυχημένο “ισπανικό μοντέλο”, όπως κατήγγειλε τότε το ΠΑΣΟΚ και εσείς προσωπικά;
Κύριοι της κυβέρνησης εσείς είχατε χρησιμοποιήσει τα πιο κάτω λόγια για να χαρακτηρίσετε το σχέδιο Σουφλιά, μια χειρότερη εκδοχή του οποίου προωθείτε σήμερα:
“Έκτρωμα» σε βάρος των ελληνικών ακτών.

“Το 15% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 16,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχουν αγοραστεί από εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ίο”.

“Η ξαφνική αγορά τόσο μεγάλης έκτασης σημαίνει ότι κάποιοι είχαν ενημέρωση για τους ειδικούς όρους δόμησης και έσπευσαν να αγοράσουν γη στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού”.

“Με τη μορφή που βγάζει στο σφυρί τις πραγματικές αξίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, υποθηκεύει το μέλλον μας και γι΄ αυτό πρέπει να πάει στον κάδο ανακύκλωσης. Το να προστατεύει μια χώρα το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της από την αλόγιστη υπέρ-δόμηση, αποτελεί ισχυρό συγκριτικό της πλεονέκτημα- και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν έγκαιρα στο ΥΠΕΧΩΔΕ”.

“Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αποσύρει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό”.

“Δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι θα αποσύρει το χωροταξικό για τον τουρισμό όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση”.


“Οι τουριστικές περιοχές βγαίνουν στο σφυρί στον βωμό της ανάπτυξης του real estate και των μεγαλοκατασκευαστών. Ένας πολίτης που διαθέτει 4 στρέμματα σε εκτός σχεδίου περιοχή δικαιούται να χτίσει 200 τετραγωνικά, ενώ ένας επιχειρηματίας με την ίδια έκταση μπορεί να κατασκευάσει, και μάλιστα με κρατική επιδότηση, ξενοδοχειακές υποδομές 800 τετραγωνικών. Αν έχει 40 στρέμματα η δομημένη έκταση ανέρχεται στα 8.000 τετραγωνικά και στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε ιδιωτική πολεοδόμηση χωρίς τον έλεγχο του ΣτΕ. Οι μόνοι που δεν ωφελούνται από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι μικρές επιχειρήσεις”.

“... Συμπληρώνοντας το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας”

“Εξυπηρετούνται συμφέροντα. Εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους και έχουν προαγοράσει εκτάσεις περιμένοντας τα μέτρα για τον τουρισμό”.

“ Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που έχουν απορριφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, εμπορευματοποιείται η χώρα, τσιμεντοποιούνται τα ομορφότερα κομμάτια της και απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν που διαθέτει η Ελλάδα”.

“Καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας», χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, Σπ. Κουβέλης και Αντζελα Γκερέκου, το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που προωθεί για θεσμοθέτηση ο κ. Σουφλιάς, παρά την καθολική αντίδραση των φορέων, και επανεφέρουν τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για την απόσυρσή του όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση”.
“Το συγκεκριμένο κείμενο συγκεντρώνει σωρεία αρνητικών αξιολογήσεων, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από κοινωνικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Δεκάδες θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας με κατά τεκμήριο αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, έχουν καταγγείλει τον εκτρωματικό, αντιαναπτυξιακό και περιβαλλοντοκτόνο χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως βέβαιο, ότι με τη δεδομένη οικονομική κρίση που θα πλήξει βαθύτατα τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, απαιτείται το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια, γενναιότητα και προοπτικές μέλλοντος όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.

Η βασική επιλογή του κειμένου είναι η δημιουργία σύνθετων τουριστικών υποδομών με τη μορφή παραθεριστικών κατοικιών, τη στιγμή που δεν είναι καθόλου προφανείς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλες τις χώρες προέλευσης τουριστών και κατά συνέπεια είναι άγνωστες οι συνέπειες της δυνατότητάς του να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και επειδή δεν προβλέπεται νομοθετικά η συζήτηση του συγκεκριμένου κειμένου στο κορυφαίο όργανο δημοκρατικού διαλόγου της χώρας, τη Βουλή των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητο και επιβεβλημένο να υπάρξει πληροφόρηση των Επιτροπών μας για τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που περιλαμβάνονται το συγκεκριμένο κείμενο”.

"Πάντες πλην Λακεδαιμονίων. Όλη η Ελλάδα, πλην του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντιδρά στη θεσμοθέτηση του εκτρωματικού κειμένου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο `Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό`. Προφανώς, τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την προώθηση του συγκεκριμένου πλαισίου βαρύνουν περισσότερο από το σύνολο των φορέων της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής του τόπου, που διαφωνούν κάθετα με την προώθησή του”
“Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου που προώθησε και ψήφισε η ΝΔ, όχι μόνο γιατί είναι ανεπαρκές, αλλά κυρίως επειδή είναι επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο για πέντε λόγους:
 1. Γιατί προωθεί την ανταγωνιστικότητα, περιφρονώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.
2. Γιατί ευνοεί την συγκέντρωση της ανάπτυξης στα ήδη κορεσμένα κέντρα.
3. Γιατί δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση.
4. Γιατί αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών νησιών.
5. Γιατί αποτελεί ομπρέλα στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη ιδέα για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Αυτή η άλλη ιδέα, η άλλη φιλοσοφία, είναι ο δρόμος της πράσινης ανάπτυξης, που - θα αξιοποιεί το φυσικό μας περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα και θα βασίζεται στη γνώση και στην καινοτομία, - θα αναπτύσσει και θα εφαρμόζει με τρόπο έξυπνο την τελευταία λέξη της επιστήμης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, - θα συνδέει τη γνώση με την παραγωγικότητα, την έρευνα με την εκπαίδευση, την επιστήμη με την παραγωγή, - θα μειώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, οι οποίες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και νερό, αξιοποιούν κατά το δυνατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπέμπουν λιγότερα απόβλητα και ρύπους, - θα αναπτύξει τεχνολογίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα προωθήσει σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων, - θα δίνει ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες έντασης γνώσης, - θα έχει ως συστατικά στοιχεία της την οικολογική γεωργία και τον ποιοτικό τουρισμό, - θα ολοκληρώσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό δασολόγιο, χωρίς να θέτει θέμα προσφυγής σε χάρτες και αεροφωτογραφίες  που νομιμοποιούν τη διαχρονική παρανομία σε βάρος των δασών, ξαναφέρνοντας από την πίσω πόρτα την αλλαγή του Άρθρου 24”.
“Η επόμενη κυβέρνηση θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας και, μετά από διάλογο με την κοινωνία, θα προωθήσει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης του ελληνικού τουρισμού, στη βάση των αρχών της Πράσινης Ανάπτυξης, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος της χώρας".
“Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη φέρεται διατεθειμένη να αποσύρει τάχιστα το Ειδικό Χωροταξικό του κ. Σουφλιά και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τη συζήτηση με όλους τους φορείς για τη δημιουργία ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που θα θέτει φραγμούς στην άναρχη δόμηση και την άνευ όρων υποταγή στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του διεθνούς real estate, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση”.

Τώρα το δικό σας σχέδιο για τη “σύνθετη τουριστική κατοικία”: 
·                    Θα ανατρέψει για πάντα τις ισορροπίες που υπάρχουν στις νησιωτικές κοινωνίες (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές). Πιο βίαιες θα είναι οι αλλαγές για τα μικρότερα νησιά. Το πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα  θα χαθεί μια και καλή από τα νησιά μας, που αναμένεται να είναι και ο κύριος «στόχος» των επενδύσεων του συγκεκριμένου νόμου.
·                    Θα αφαιρέσει τουρίστες από μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες και από δραστηριότητες που ενισχύουν την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους. Η υποβάθμιση του τοπίου απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη. Στην Ισπανία γκρεμίζουν κτίρια για να ανακτήσουν την ποιότητα στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ενώσεις μικρομεσαίων ξενοδόχων και στο Ν Αιγαίο - και όχι μόνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις ή την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο, αντιλαμβανόμενοι ότι απειλείται η επιβίωσή τους.
·                    Θα επιταχύνει φαινόμενα συγκέντρωσης του οφέλους σε πολύ λίγους (κυρίως μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και ισχυρούς τουριστικούς ομίλους) και μεταφορά του κόστους στους νησιώτες και τους πολλούς, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της γης, της καθημερινής ζωής και της απόκτησης κοινωνικών υποδομών, που είναι ήδη πολλαπλάσιο για τους κατοίκους των νησιών σε σχέση με αυτό άλλων περιοχών
·                    Θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα στα νησιά  (αύξηση ζήτησης για νερό,  αποβλήτων και ενέργειας). Προσθέτοντας και άλλες πιέσεις στις νησιωτικές κοινωνίες και τους δήμους -  που αδυνατούν συχνά να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες – τις οδηγούμε σε κατάρρευση. Στα μεγάλα υπερκορεσμένα νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, όπου είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα 100.000 ή 150.000 τ.μ,  οι τουριστικές κλίνες είναι ήδη παραπάνω από τη φέρουσα ικανότητα τους. Για παράδειγμα, τα δύο αυτά νησιά παράγουν πάνω από 58,5% των στερεών αστικών απορριμμάτων του Ν. Αιγαίου, τα προβλήματα με την αποχέτευση ή την ενέργεια είναι ήδη τεράστια και οι λοιπές υποδομές σε αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, ενέργεια κλπ δεν μπορούν να καλύψουν καν τις σημερινές ανάγκες.
Πρόκειται ξεκάθαρα για Τουριστική Πολιτική, με βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος και του τοπίου. Η μαζική τουριστική κατοικία:
·                    ΔΕΝ θα συμβάλει σε άνθιση άλλων μορφών οικονομίας, αντίθετα θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς ολοκληρωμένες οικονομικές δραστηριότητες και βιώσιμες μορφές τουρισμού, αφού συνήθως οι χρήστες αυτών των τουριστικών κατοικιών έρχονται για λίγες μέρες – και συχνά κουβαλάνε όλα τα αναγκαία από αλλού και αφήνουν πίσω τους στερεά και υγρά απόβλητα που πρέπει να διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες.  
·                    ΔΕΝ θα προσφέρει εργασία σε ντόπιους οικοδόμους, αφού συνήθως οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα επωφεληθούν κουβαλάνε δικά τους συνεργεία από άλλες περιοχές. Υπάρχει η εμπειρία από το τι συνέβη στην Πάρο, με την εφόρμηση των κατασκευαστικών εταιριών την περίοδο της «φούσκας» του χρηματιστηρίου που μετατράπηκε σε «κατασκευαστική φούσκα» με χιλιάδες απούλητες κατοικίες.
Αυτό το μοντέλο τουρισμού συνδέεται με διαφθορά και διάλυση του κοινωνικού ιστού μικρών κοινωνιών, όπως έχει αποδειχθεί με το ισπανικό «παράδειγμα» που σήμερα είναι συνώνυμο με εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες τουριστικές κατοικίες, καταστροφή θαυμάσιων περιοχών, διαφθορά και τεράστια οικονομική φούσκα. Όμως, φαινόμενα μεγάλης διαφθοράς έχουν καταγραφεί στους σχετικούς τομείς και στην περιφέρεια Ν Αιγαίου, όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Το σχέδιο αυτό μπορεί να επιφέρει μια καταστροφή εξίσου ή περισσότερο επώδυνη με την χρεοκοπία του κράτους.
Στερούμε από τα παιδιά μας την δυνατότητα να οργανώσουν τη ζωή τους με ένα λογικό κόστος. Ποιος θα πληρώσει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους απόκτησης και μεταβίβασης της γης; Πώς θα μπορέσουν να στεγάσουν την δική τους ζωή όταν οι τιμές πετάνε στα ύψη; Πέρα από την στέρηση των προοπτικών να βρουν μια αξιοπρεπή ζωή, να έχουν δίκαιη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πολιτισμού, θα τα φορτώσουμε με επιπλέον οικονομικά και περιβαλλοντικά χρέη;
·                    Ποιος θα πληρώσει το κόστος για τους δρόμους, τα δίκτυα για νερό κι ενέργεια, τις υπηρεσίες και τις υποδομές για χιλιάδες επιπλέον τουριστικές κατοικίες που θα κατοικούνται ελάχιστες μέρες το χρόνο αλλά θα απλώνονται στον χώρο, αρκεί οι επιχειρηματίες να «συγκεντρώνουν» 100-150 στρέμματα;
·                    Πώς θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα (κλοπές, διαρρήξεις κα) που συνοδεύουν περιοχές που χάνουν την συνοχή τους και μετατρέπονται σε προάστια αστικών περιοχών που τον περισσότερο χρόνο είναι ακατοίκητα, με άδεια σπίτια; Γιατί δεν διδασκόμαστε από όσα συμβαίνουν πλέον στην Μύκονο ή και σε άλλα νησιά;  Θα γεμίσουν τα νησιά με κάμερες, συρματοπλέγματα και σεκιουριτάδες, φαινόμενα που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους σε κάποια νησιά;
Πιστεύουμε στη βιωσιμότητα, σε μορφές οικονομίας και τουρισμού που αποτελούν γέφυρα μεταξύ της σοφίας του παρελθόντος και ενός πράσινου/οικολογικού μέλλοντος. Υπάρχει διαφορετικός δρόμος, να αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση, με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες πολιτικές. 
Έστω και την τελευταία στιγμή αναλάβετε με γενναιότητα να σταματήσετε τη διαδικασία και να προχωρήσετε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους επαγγελματικούς και τουριστικούς φορείς, τους δήμους και τα Περιφερερειακά Συμβούλια, ιδιαίτερα το ΠΣ Ν Αιγαίου. Τα δυο κόμματα εξουσίας μας έφεραν στην δημοσιονομική καταστροφή, στην πολλαπλή χρεοκοπία και σε σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, μην οδηγήσετε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική χρεοκοπία. Θυμηθείτε, απλώς, τι λέγατε εσείς για το ανάλογο, ίσως μάλιστα πιο ήπιο,σχέδιο του κ Σουφλιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου