Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Καταγγελία για εξευτελιστική μεταχείριση υποψηφίων για το Λιμενικό Σώμα - Την άμεση διερεύνηση του περιστατικού ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι



Δευτέρα, 28 Νοέ. 2011, 16:43
Με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων, ζητά την άμεση διερεύνηση της σοβαρότατης καταγγελίας υποψήφιας για το Λιμενικό Σώμα σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια ομαδικής ιατρικής εξέτασης οι υποψήφιες υπέστησαν εξευτελιστική και σεξιστική συμπεριφορά από την αρμόδια επιτροπή των γιατρών. Η προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των γυναικών και η σαφής σεξουαλική παρενόχληση που περιγράφεται στην καταγγελία συνιστά κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων αλλά και παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει μία άμεση και πειστική απάντηση και οι αρχές οφείλουν να προχωρήσουν, εφόσον ελεγχθούν οι καταγγελίες, στην παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«κ.Υπουργέ,
Σύμφωνα με καταγγελία της κας Φ.Μ. που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο και την οποία επισυνάπτουμε, κατά τη διάρκεια της ομαδικής ιατρικής εξέτασης στο πλαίσιο του Διαγωνισμού κατάταξης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Ειδικότητας Νομικού (ανδρών-γυναικών), οι υποψήφιες υπέστησαν εξευτελιστική και σεξιστική μεταχείριση από μέλη της ιατρική επιτροπής.
Σύμφωνα με την από 3-8-2011 υπ' αριθ. 1212.9/01/11 προκήρυξη του ανωτέρω διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχε η καταγγέλλουσα, η υγεία και η άρτια σωματική διάπλαση των υποψηφίων διαπιστώνεται από αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 133/02 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (βλ. παρ.1 (ε) στο άρθρο 3, Γενικά προσόντα υποψηφίων της προκήρυξης). Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ.2 β του Π.Δ. 133/02 η σωματική κατάσταση του προσωπικού της παρ.1 του άρθρου 1 «Εξετάζεται από Αξιωματικούς του Υγειονομικού της ειδικότητας των Ιατρών, κατά της μεθόδους της Ιατρικής Επιστήμης (...)».
Επειδή η προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των γυναικών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και η σαφής σεξουαλική παρενόχληση που περιγράφεται στην καταγγελία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων των υποψηφίων παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε εάν το καταγγελλόμενο περιστατικό συνέβη και σε περίπτωση που το επιβεβαιώνετε εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την τιμωρία των εμπλεκομένων στρατιωτικών ιατρών».
Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=424826&cid=4 Το κείμενο της προκήρυξης:
 http://www.hcg.gr/sites/default/files/article/attach/prokiriksi_nomikoi_ls_elakt_0.pdf
Βλ. Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ν.3418/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου