Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο κ. Παπανδρέου και «οι Πράσινοι στην Ελλάδα»

Τρίτη, 29 Νοέ. 2011, 16:51
Επιστολή στα υπόλοιπα Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την αναφορά του κ. Παπανδρέου πως «θα ήθελα να συνεργαστώ με τους Πράσινους στην Ελλάδα» στην ομιλία του στο πρόσφατο Συνέδριο των Γερμανών Πράσινων.
Στην επιστολή εκτίθενται τα δεδομένα της σταθερά απαξιωτικής στάσης του ίδιου και της κυβέρνησής του απέναντι στους Οικολόγους Πράσινους και της αδιαφορίας του για τις συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για διέξοδο από την κρίση που καταθέτουν συνεχώς ήδη από το Μάιο του 2010 οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Το προφίλ που προσπαθεί να χτίσει διεθνώς ο κ. Παπανδρέου ως σύγχρονου πολιτικού που αναζητά συναινέσεις και ειλικρινή διάλογο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων
Προς: Τα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Θέμα: Ο κ. Παπανδρέου και οι έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι
Η πρόσκληση του κ. Παπανδρέου στο πρόσφατο Συνέδριο των Γερμανών Πράσινων, του πρόσφερε την ευκαιρία να καταθέσει τις απόψεις του, δεν του δίνει όμως το δικαίωμα να παρουσιάζει αλλοιωμένη την πραγματικότητα για την πολιτική του απέναντι στο πράσινο κίνημα, τουλάχιστον το ελληνικό.
Πέρα λοιπόν από τη γραπτή παρέμβαση των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων προς το  συνέδριο των Γερμανών Πράσινων, αισθανόμαστε την υποχρέωση να καταθέσουμε μια σειρά δεδομένα που φωτίζουν την εισαγωγική αναφορά στην ομιλία του ότι "θα ήθελα να συνεργαστώ με τους Πράσινους στην Ελλάδα".
Συγκεκριμένα:
  • Τον Οκτώβριο του 2009, κατά το σχηματισμό της πρώτης του κυβέρνησης πρότεινε θέση υφυπουργού προσωπικά στη Μαρία Βασιλάκου, στέλεχος των Ελλήνων και των Αυστριακών Πράσινων, χωρίς να απευθυνθεί στο κόμμα της ούτε καν ενημερωτικά και χωρίς να αναλαμβάνει προγραμματικές δεσμεύσεις. Είχε μάλιστα ζητηθεί να δοθεί απάντηση εντός ελάχιστων ωρών στην πρόσκληση, που απορρίφθηκε βέβαια από τη Μ. Βασιλάκου λόγω των υποχρεώσεών της στο Δήμο της Βιέννης.
  • Στα δύο χρόνια της πρωθυπουργικής του θητείας δε συνάντησε ποτέ εκπρόσωπο των Ελλήνων Πράσινων, που αποτελούν θεσμικά το 6ο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ελλάδα. Ακόμη και στις επίσημες ενημερώσεις του προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το Μάρτιο, το Μάιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο συναντήθηκε ακόμη και με κόμματα που δεν αναγνωρίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά εξαίρεσε αυθαίρετα τους Οικολόγους Πράσινους.
  • Απαξίωσε να απαντήσει, ακόμη και τυπικά, στην αναλυτική κριτική και τις εναλλακτικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που στείλαμε τον Ιούνιο στο πολιτικό του γραφείο, όπως και στις ηγεσίες όλων των κομμάτων.
  • Σε ζητήματα που θα δέσμευαν τη χώρα για δεκαετίες, αναζήτησε συναινέσεις με τα άλλα κόμματα μόνο για ήδη προειλημμένες αποφάσεις, ενώ αρνήθηκε ακόμη και να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσαν δημόσια οι Οικολόγοι Πράσινοι πάλι τον Ιούνιο για ένα εναλλακτικό πλαίσιο αναζήτησης συναινέσεωνπου θα έπαιρνε υπόψη του την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.
  • Στο πρόσφατο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων 21-23 Οκτωβρίου 2011) οι σοσιαλιστές του κ. Παπανδρέου ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν έστειλε εκπρόσωπο για χαιρετισμό. Πρόσκληση είχε σταλεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα πλην της Άκρας Δεξιάς.
Σας καλούμε να κρίνετε μόνοι σας κατά πόσο τα δεδομένα αυτά είναι συμβατά με τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι "θα ήθελα να συνεργαστώ με τους Πράσινους στην Ελλάδα".
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πάντως καταθέσει αναλυτικά, από τον Απρίλιο του 2010 τις πολιτικές μας προτάσεις για βιώσιμη διέξοδο από την κρίση. Πρόσφατη επικαιροποιημένη ανάλυση των θέσεων των Οικολόγων Πράσινων για την κρίση, παρουσιάζεται σε άρθρο του ευρωβουλευτή μας Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ιστοσελίδα του Γερμανικού Πράσινου Ινστιτούτου H.Boell.
Στο τελευταίο μας συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2011 καταλήξαμε ότι "με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία βρισκόμαστε σε αντίθετη όχθη από άποψη κυβερνητικής φιλοσοφίας".
Με τους θερμότερους πράσινους χαιρετισμούς
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου