Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αναγκαία και άμεση η στροφή στην πράσινη οικονομία


Κυριάκος Τσιπούρας
Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά
των Οικολόγων Πράσινων

Μία επίσκεψη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μας έδωσε να καταλάβουμε πως μία στρεβλή και διεφθαρμένη πολιτική οδηγεί στην απαξίωση όχι μόνο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., αλλά ολόκληρο τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Τα βαγόνια που σαπίζουν δίπλα στις μεγάλες δεξαμενές που τίποτα δεν κατασκευάζουν, το μόνο άλλωστε που επιτρέπεται να κάνουν, από τα πανάκριβα προπληρωμένα υποβρύχια, δείχνουν τον αναγκαίο μετασχηματισμό της παραγωγής στην πράσινη τεχνολογία.
Κοιτάζοντας τους εργαζόμενους στα μάτια, ανάμεσα τους υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο του 2009, έπρεπε να τους δώσει κανείς να καταλάβει ότι η αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας με στόχο την κατασκευή ή βελτίωση πλοίων της ακτοπλοΐας χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων, στην παραγωγή μερών ή ολοκλήρου συστήματος για ΑΠΕ, στην παραγωγή εν τέλει σιδηροδρομικού και άλλου υλικού για το πλέον οικολογικό μέσο μεταφοράς το τρένο είναι αναγκαία.
Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει αφενός μεν διότι τους εξασφαλίζει εργασία που στέκεται πολύ ανταγωνιστικά, στις πολύ φθηνότερες χώρες όπου είναι ανέφικτο να τις συγκρίνουμε με μας, αφού παράγονται οικολογικά καινοτόμα προϊόντα, αφετέρου είναι το επιδιωκόμενο από εμάς τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και από την ίδια την Ελλάδα, να εξασφαλίζεται η τοπικότητα και η ανταποδοτικότητα στη κατασκευή και την δημιουργία ΑΠΕ. Έχει μεγάλη σημασία η ενεργειακή μας απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τις εισαγωγές, και τον λιγνίτη, να γίνει με την δημιουργία μονάδων ΑΠΕ που έχουν χωροθετηθεί σωστά, εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες, είναι βιώσιμες, και να δίνουν εργασία στον Ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.
Η διαφθορά, η διαπραγματευτική ανικανότητα των κομμάτων του μνημονίου, ο λάθος προσανατολισμός ή η πλαστή αναφορά στον όρο πράσινη ανάπτυξη, απαξίωσαν και εξαθλίωσαν μία από τις μεγαλύτερες βαριά βιομηχανίες της χώρας μας. Τίποτα δεν ήταν τόσο καταλυτικά καταστροφικό από την αδυναμία τους να εκμεταλλευτούν Ευρωπαικά προγράμματα και κονδύλια που υπάρχουν για αυτό τον σκοπό, με αποτέλεσμα όλες οι εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων ή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, να πεθαίνουν.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την μεταστροφή της κοινωνίας μας που συνυπάρχει η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, όπου επικρατεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποκέντρωση. Η ισχυροποίηση μας μέσα από την είσοδο μας στην Βουλή στις επικείμενες εκλογές, θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την μεγάλη ανατροπή. 
Τα βαγόνια που σαπίζουν στο Σκαραμαγκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου