Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση για την επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας



Η επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας και η επαναφορά της έδρας του στον Πειραιά μας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την ουσιαστική ενασχόληση της κυβέρνησης  με ζητήματα όπως η οικονομία των νησιών μας της Ελληνικής ναυτιλίας και της Ελληνικής αλιείας.
Η τοποθέτηση στον υπουργικό θώκο ενός νησιώτη βουλευτή είναι θετικότατη, η τοποθέτηση όμως ενός υφυπουργού που εντάσσεται στους ανθρώπους που θα ελέγχονται από το Υπουργείο φοβόμαστε ότι θα επαναφέρει την παλιά εκείνη ρήση των ναυτικών μας, ότι δεν πρόκειται για υπουργείο των ναυτικών αλλά των εφοπλιστών. Δυστυχώς τα γεγονότα(παραίτηση του υφυπουργού λόγω ασυμβίβαστου) μας προσπέρασαν στην σκέψη για την συγγραφή του κειμένου και έρχονται να επιβεβαιώσουν τον φόβο μας ότι η συγκυβέρνηση μπάζει νερά από παντού. 
Καλωσορίζουμε λοιπόν την λειτουργία του Υπουργείου και περιμένουμε απτά αποτελέσματα καθώς και την εξάλειψη των διοικητικών δυσλειτουργιών της προηγούμενης εποχής όπως:
  1. Την ένταξη και αναβάθμιση της  Γενική Διεύθυνση Αλιείας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τις ανακολουθίες των συγκυβερνούντων στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. Την αύξηση των απασχολουμένων Ελλήνων ναυτικών καθώς και η διατήρηση των συνθέσεων του πληρώματος στην ακτοπλοία.
  3. Την διατήρηση και αυτονομία του ΝΑΤ καθώς επίσης των μειωμένων ΦΠΑ στα νησιά.
  4. Την ουσιαστική βελτίωση των υποδομών στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος καθώς επίσης στο παραγωγικό μετασχηματισμό ολοκλήρου του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στην πράσινη οικονομία.
  5. Την ουσιαστική αλλαγή πολιτικής που αφορά την αναβάθμιση και λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και των γύρω περιοχών του. Περιμένουμε την άποψη του Υπουργείου για τι επεκτάσεις που προγραμματίζονται από την ΟΛΠ Α.Ε. καθώς και την άποψη του για το monorail.
  6. Την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα καθώς και του αριθμού των εν λειτουργία ΑΕΝ, και την προσαρμογή τους στην σύγχρονες ανάγκες του ναυτιλιακού τομέα.
Υπάρχουν πολλά ακόμη να πούμε, εμείς όμως θα είμαστε παρόντες και θα στηρίζουμε όπως και θα κριτικάρουμε  έντονα τις οποιεσδήποτε πολιτικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την νέα ηγεσία του υπουργείου να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων που γίνονται  την Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέματα «Πράσινα λιμάνια, πράσινη ναυτιλία» και «Βιώσιμη συνδεσιμότητα νησιών και πράσινος μετασχηματισμός της ναυπηγικής βιομηχανίας».
Κάθε πρωτοβουλία μας και κάθε πρόταση μας θα γίνεται πάντα στην λογική ότι Ελληνική ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου