Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαίρεση; Ή πως με το λαϊκισμό παρακάμπτεται η ουσία


 Σάββατο, 26 Ιαν. 2013, 16:21
Το τελευταίο διάστημα, μόνιμη επωδός της κυβέρνησης σε αιτήματα εργαζομένων να εξαιρεθούν για ειδικούς λόγους (που συχνά συνδέονται με την επικινδυνότητα, την επιβάρυνση της υγείας κ.α.) από το ενιαίο μισθολόγιο, είναι ότι η οποιαδήποτε εξαίρεση καθίσταται αδύνατη λόγω των δεσμεύσεων της χώρας με τους δανειστές. Μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά, είναι η μείωση που υπέστησαν οι ενταγμένες στο Ενιαίο Μισθολόγιο κατηγορίες εργαζομένων.
Από όλη αυτή τη διαδικασία εξαιρείται μόνιμα μια κατηγορία. Πρόκειται για τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που εκτός των άλλων ψηφίζουν τις αντίστοιχες διατάξεις. Μάλιστα, το μεγαλύτερο τμήμα των απολαβών τους παραμένει -με διάφορες μεθοδεύσεις- αφορολόγητο...
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν υποστηρίζουμε την πολιτική αντίληψη που θεωρεί ως ισότητα την εξίσωση προς τα κάτω και έχουμε προτείνει εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος με γενναία μείωση των απολαβών του πολιτικού προσωπικού (στην προκειμένη περίπτωση ίσως θα έπρεπε να εκτιμηθούν ιδιαίτερα και ζητήματα παραγωγικότητας, όπως το επίπεδο του πολιτικού λόγου και της ποιότητας του νομοθετικού έργου τους).
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
«Υπενθυμίζουμε στον Υπουργό Οικονομικών ότι οι εκπρόσωποι του λαού είναι το τμήμα εκείνο που οφείλει πρώτο να δίνει το παράδειγμα, συνεπώς πιστεύουμε ότι η ένταξη των μισθών τους στο ενιαίο μισθολόγιο θα γίνει ασμένως δεκτή, χωρίς μέτρα επίταξης ή άλλες ...δημοκρατικές πρακτικές. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, μιλάει για "καμιά εξαίρεση". Εκτός κι αν δεν το εννοεί...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου