Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος φοβάται τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για τη διερεύνηση κρουσμάτων αστυνομικής βίας;

Κυριακή, 10 Φεβ. 2013, 17:16
Με αφορμή το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η ΕΔΕ για την υπόθεση κακοποίησης των τεσσάρων νεαρών κατηγορουμένων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, σύμφωνα με το οποίο προκύπτει ότι η κακοποίηση ήταν αποτέλεσμα αντίστασης και πάλης που προηγήθηκε της σύλληψης τους και τα εύλογα ερωτήματα που αυτό εγείρει,  οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε τα ακόλουθα:
  • Δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα, ο οποίος θα φέρει το βάρος της διερεύνησης των καταγγελιών των πολιτών σχετικά με τα κρούσματα αστυνομικής βίας, στη θέση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ΕΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί, για να υπάρχει διαφάνεια και δημοσιότητα προς όφελος του πολίτη.
  • Κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά των Βασανιστηρίων το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει από το Μάρτιο του 2011 καθώς θα οδηγήσει στη λειτουργία ενός μηχανισμού διεξαγωγής περιοδικών επισκέψεων σε χώρους όπου υπάρχει στέρηση της ελευθερίας με στόχο την αποτροπή βασανιστηρίων και κάθε άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.
  • Κατάργηση του άρθρου 19 του ν.4058/2012 με το οποίο- όπως αναφέρθηκε παραπάνω- καταργείται στην ουσία η αυτόφωρη διαδικασία για σειρά αδικημάτων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων αυτών λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου