Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τα «δια ταύτα» του Κοινοτικού Προϋπολογισμού: Λιτότητα, περιορισμός της περιφερειακής πολιτικής και αδυναμία σύγκλισης των χωρών-μελών


Παρασκευή, 08 Φεβ. 2013, 16:34
Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία, το εξαετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης για την περίοδο 2014-2020, που υποτίθεται ότι προασπίζει τη συνοχή και την κοινή πορεία, παραμένει πλήρως αναντίστοιχο με τις ανάγκες των χωρών μελών της ΕΕ και τις απαιτήσεις των καιρών. Η πολιτική ηγεσία της για άλλη μια φορά είναι κατώτερη των περιστάσεων που γεννά η πολύπλευρη κρίση, ενώ διάφοροι ηγέτες των χωρών δεν βλέπουν το παραμικρό πέρα από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα τους.
Το πρόγραμμα έχει κατά πολύ λιγότερους διαθέσιμους πόρους από το αντίστοιχο της απερχόμενης εξαετίας. Θυσιάζονται έτσι κονδύλια για έρευνα και καινοτομία, ενώ η ανασυγκρότηση της υπαίθρου παραμένει ο παρίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο περιορισμός της ασκούμενης περιφερειακής πολιτικής είναι εμφανής, σα να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα εκφράζεται μέσα από τον προϋπολογισμό -επίσημα πλέον- η μεταφορά της πολιτικής λιτότητας στο κεντρικό επίπεδο της ΕΕ.
Για άλλη μια φορά δεν καταβάλλονται προσπάθειες για πραγματική συνοχή των χωρών μελών και δεν σηματοδοτείται η ανάγκη για περισσότερη ομοσπονδιοποίηση. Στο όλο κλίμα που διαμορφώνεται χαμένη βγαίνει και η χώρα μας, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους, αντιτίθενται στη λογική του προϋπολογισμού και πιστεύουν ότι το κλίμα θα διαμορφωθεί διαφορετικά στη συζήτηση επ' αυτού στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και θα το καταψηφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου