Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί


Δηλώστε την συμμετοχή σας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υπογράψτε εδώ
*Ντίνος Ασωνίτης μέλος της ΠΚ Πειραιά
Είμαστε αφελείς εάν περιμένουμε κάποιον αυτόκλητο σωτήρα να μας βγάλει από την κρίση και αν η δημοκρατία είναι ένα κακό σύστημα, η δημοκρατία θα παραμένει πάντα το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. 
Όμως όπως όλα τα συστήματα λειτουργεί υπό προϋποθέσεις, όπως η παιδεία, ο σεβασμός στους νόμους και την πλειοψηφία ή η κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης. 
Μπορεί να μην έχουμε επαρκώς τίποτα από όλα αυτά, αλλά αυτό που μας λείπει κυρίως είναι η βούληση να συμμετέχουμε και χωρίς συμμετοχή η δημοκρατία καταλήγει να γίνεται όργανο στα χέρια επαγγελματιών πολιτικών που ενδεχομένως δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και των χορηγών τους. 
Στην Αρχαία Ελλάδα σε όποιον δε συμμετείχε στις δημοκρατικές διαδικασίες του αφαιρούσαν τα πολιτικά δικαιώματα. Για αυτό άλλωστε η λέξη ιδιώτης κατέληξε σταδιακά στα λατινικά να σημαίνει ηλίθιος (idiot), ενώ δεν είναι τυχαίο που σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη ποιότητα δημοκρατίας έχουν και τον υψηλότερο βαθμό συμμετοχής των πολιτών τους στην πολιτική ζωή του τόπου τους. 
Λύση στην κρίση δεν θα έρθει όσο επιμένουμε να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Κανείς δεν είναι τόσο ανεπαρκής που να μην μπορεί να συμβάλλει έστω και ελάχιστα με τις ιδέες και τις δράσεις του στην κοινωνική και ακόμα καλύτερα στην πολιτική ζωή της χώρας μας. 
Μόνο όταν συμμετέχεις μπορείς να αλλάξεις την πορεία των πραγμάτων και είναι άλλο όταν σε ρωτήσει το παιδί σου «τι έκανες εσύ για να βγούμε από την κρίση» να του λες ότι δεν μπορούσες να κάνεις κάτι και είναι άλλο να μπορείς να του πεις ότι αυτό που μπορούσες να κάνεις το έκανες, για να έχει αυτό και όλα τα παιδιά μέλλον σε αυτό τον τόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου