Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αξιοπρεπής εργασία, στήριξη των νησιών | Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τους ναυτεργάτες, απαιτούν σεβασμό στους νησιώτες


Τετάρτη, 06 Φεβ. 2013, 19:22
Με τη μέθοδο της επίταξης προσπαθεί η κυβέρνηση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, να επαναφέρει τους εργαζόμενους στις θέσεις τους με το επιχείρημα της αποκατάστασης της ομαλότητας στις συγκοινωνίες.  Δυστυχώς, η αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης και η εμφανής προσπάθεια δημιουργίας αντιμαχόμενων κοινωνικών ομάδων, υποκαθιστούν την υποχρέωσή της για εξαντλητικό διάλογο, με σκοπό τη διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων, της αξιοπρεπούς εργασίας και των συλλογικών αγαθών.
Ο οδυνηρός πολυήμερος αποκλεισμός της νησιωτικής χώρας από την απεργία της ΠΝΟ δεν αρκεί ως δικαιολογία, ειδικά όταν μετά τις περικοπές των δρομολογίων, ο αποκλεισμός αρκετών νησιών είναι έτσι κι αλλιώς πραγματικότητα. Η ακτοπλοΐα είναι σαφώς δημόσιου ενδιαφέροντος υπηρεσία και χρειάζεται έναν άλλο σχεδιασμό, που να καλύπτει τις ανάγκες του νησιώτικου χώρου (συχνότητα δρομολογίων, τύπος και εργονομία στόλου, νησιωτική και περιφερειακή ενδοεπικοινωνία ή ανταποκρίσεις, καθώς και δρομολόγια ασφαλείας σε έκτακτα κοινωνικά ή τεχνικά συμβάντα). Χρειάζεται, όμως, και ανθρώπινο δυναμικό που θα εργάζεται με αξιοπρέπεια και τα δεδουλευμένα του δεν θα αποτελούν αντικείμενο παζαριού σε κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσω Νάκου, δήλωσε:
«Ας μην γελιόμαστε άλλο και ας μην ρίχνουμε επιμέρους ευθύνες κάθε φορά σε κάποια μερίδα επαγγελματιών, παραβλέποντας το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι βαθιά πολιτικό. Η κοινωνία οφείλει να το αντιμετωπίσει ενωμένη, να δει με κατανόηση και αλληλεγγύη τα αιτήματα των απεργών και τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται από την κυβέρνηση και τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους δανειστές. Η νησιωτική κοινωνία ειδικότερα πρέπει να απεξαρτηθεί από το κέντρο και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης, αλλά και να συμπαρασταθεί στους ναυτεργάτες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται από αξιοπρεπείς και όχι εξαθλιωμένους εργαζόμενους στα πλοία. Και οι εργαζόμενοι, σε κάθε κλάδο, οφείλουν να αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους αγώνα που να μην αποσκοπούν μόνο στην πίεση των κυβερνήσεων αλλά να κερδίζουν την κοινή γνώμη και τους χτυπημένους από την κρίση πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου