Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014 | Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ


Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης. Το ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος δημοκρατικά εκλεγμένος ευρωπαϊκός θεσμός, που έχει άμεση σχέση με τους πολίτες και μπορεί όχι μόνο να εκφράζει μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στη σημερινή πολιτική αλλά και μπορεί να δώσει ώθηση σε μια πολιτική, κοινωνική και δημοκρατική ενοποίηση. Στις ευρωεκλογές αυτές είτε θα ενισχυθούν ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και η πολιτική νομιμοποίησή του καθώς και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως οι Πράσινοι, που θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή θα απονομιμοποιηθεί το Ευρωκοινοβούλιο, λόγω μειωμένης συμμετοχής στις εκλογές ή/και ενίσχυσης των πολιτικών δυνάμεων που είναι ευρωσκεπτικιστικές, αντιευρωπαϊκές ή και νεοναζιστικές και οι οποίες θα οδηγήσουν σε διαλυτικές καταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη διαλέξει:
1. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη με δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και βιωσιμότητα.
Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορεί να προκύψει παρά με πρωτοβουλία της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, με ευρωπαϊκή όμως αλληλεγγύη και με συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η σημερινή Ευρώπη της Κομισιόν και της κυριαρχίας των κυβερνήσεων  (διακυβερνητικό μοντέλο -Συμβούλιο)  βρίσκεται πια σε κρίσιμο σταυροδρόμι:
  • Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η υποτιθέμενη απαίτηση για ομοφωνία των κυβερνήσεων έχει εκφυλιστεί σε υπαγόρευση όρων από μια μειοψηφία ισχυρών χωρών (που εκπροσωπούν το πολύ 20-25% των πολιτών) προς τις υπόλοιπες. Οι κυβερνήσεις σκέφτονται όλο και περισσότερο με όρους εσωτερικής πολιτικής και εθνικών λαϊκισμών, το χάσμα ανάμεσα στη Βόρεια Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες γίνεται όλο και βαθύτερο ακόμη και σε επίπεδο κοινωνιών.
  • Από την άλλη, η επιστροφή σε εθνικές πολιτικές αποτελεί πειρασμό για όλο και περισσότερους. Απαντήσεις όμως για ζητήματα όπως ο έλεγχος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κλιματική αλλαγή, η αλλαγή των όρων του διεθνούς εμπορίου, μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να δοθούν. Οι υπερεθνικές άλλωστε ολοκληρώσεις αποτελούν πραγματικότητα και στον εκτός Ευρώπης κόσμο, με τη διαφορά ότι εκεί προωθούνται με ακόμη χειρότερους όρους: χωρίς κοινούς θεσμούς, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και χωρίς καμιά απολύτως πρόβλεψη κοινωνικής ή περιβαλλοντικής προστασίας.
Μαζί με όλο το πράσινο κίνημα, είμαστε στην πρώτη γραμμή κατά του λαϊκισμού, που προσπαθεί να στρέψει τη μια ευρωπαϊκή κοινωνία απέναντι στην άλλη. Όπως χρειάζεται να αλλάξει η Ελλάδα, χρειάζεται να αλλάξει και η Ευρώπη.
Η διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από περισσότερη Ευρώπη: Ευρώπη δημοκρατική και ομοσπονδιακή, με ισχυρή κοινωνική διάσταση και οικονομική, πολιτική, φορολογική και κοινωνική ολοκλήρωση. Σχέδια για μια συγκεντρωτικότερη «αυτοκρατορική» Ευρώπη, περισσότερο ίσως ενοποιημένη σε κάποιους τομείς αλλά στηριγμένη πάντα στις κυβερνήσεις και περισσότερο αυταρχική στην επιβολή των αποφάσεων της στις κοινωνίες, δεν αποτελούν για μας «περισσότερη Ευρώπη» αλλά εγκατάλειψη των αρχών και των διακηρύξεων της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Στην κατεύθυνση αυτή οι Πράσινοι αγωνίζονται με συγκεκριμένες προτάσεις για μετεξέλιξη της Ευρώπης σε πραγματική δημοκρατική ομοσπονδία, με ενίσχυση του ευρωκοινοβουλίου (αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων και των περιφερειών), χειραφέτηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις, πλήρη έλεγχο της Κομισιόν από το ευρωκοινοβούλιο.
Παράλληλα όμως καταθέτουν, μέσα από το «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας», ολοκληρωμένη πρόταση για μια νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη, με στόχο να συνδυάσουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία ευημερίας για όλους, με την προσαρμογή στα όρια που θέτουν οι δυνατότητες του πλανήτη:
  • Ολοκληρωμένο Σύμφωνο Φορολογικής Σύγκλισης, με Ευρωπαϊκό Φόρο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, Ευρωπαϊκή κλιματική/ενεργειακή συνεισφορά, τερματισμό του σημερινού φορολογικού ανταγωνισμού υπέρ των επιχειρήσεων, πλήρη εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων.
  • Μεγάλη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανάλογη της αναγκαίας πανευρωπαϊκής δημόσιας παρέμβασης, συνδυασμένη με έκδοση επενδυτικών ευρωομολόγων για έργα πράσινων υποδομών.
  • Ολοκληρωμένη εποπτεία για τα οικονομικά μεγέθη, που θα ενσωματώνει πλήρως την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση και δε θα εστιάζει μονόπλευρα στο δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.
  • Δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με δημοκρατικό έλεγχο, με μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και έκδοσης ευρωομολόγων για το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους των χωρών μελών.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στις χώρες όπου δεν είναι πια βιώσιμο. Παράλληλη εξυγίανση και αυστηρή ρύθμιση του τραπεζικού τομέα, με κύριο στόχο να πάψει να δημιουργεί κινδύνους για την πραγματική οικονομία και να ξαναγίνει υπηρέτης της.
Γύρω από τις προτάσεις αυτές, μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα πανευρωπαϊκή πλειοψηφία, με ορίζοντα το επόμενο ευρωκοινοβούλιο και κορμό τους Πράσινους. Μια τέτοια στρατηγική απαιτεί:
  • Μαζική συμμετοχή των πολιτών όλης της Ευρώπης στις ευρωεκλογές του 2014, ώστε οι κυβερνήσεις να μη μπορούν να υποβαθμίζουν τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των Πράσινων, ως δύναμης που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής και αγωνίζεται για να διαμορφωθούν ευρύτερες πλειοψηφίες σε θετική κατεύθυνση.
  • Πανευρωπαϊκή καταδίκη των συντηρητικών αλλά και των ακροδεξιών δυνάμεων, που πρωτοστατούν στην υπονόμευση της Ευρώπης με κοντόφθαλμες πολιτικές και στην αναβίωση των εθνικών λαϊκισμών που υποθηκεύουν το μέλλον της.
  • Μήνυμα στους σοσιαλιστές, ώστε να πιεστούν να εγκαταλείψουν τη συνεργασία τους με τους συντηρητικούς και να αλλάξουν στρατόπεδο, ώστε να γίνουν μέρος της λύσης.
  • Ανάλογο μήνυμα και προς την Αριστερά, να βγει από το σημερινό της απομονωτισμό και να αναζητήσει κι αυτή ρόλο στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών.
Μια τέτοια αλλαγή συσχετισμών μπορεί να πιέσει και άλλες δυνάμεις των χωρών του Νότου και του Μηχανισμού Στήριξης, να συνταχθούν και αυτοί με μια βιώσιμη αναμόρφωση της Ευρώπης.
Σε αυτή τη βάση υποστηρίξαμε έγκαιρα ότι μπορούμε:
  • Να επαναδιαπραγματευτούμε από μηδενική βάση τους όρους και τη φιλοσοφία του Μνημονίου, στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα πετύχει με άλλη πολιτική τους απαραίτητους βιώσιμους και ρεαλιστικούς  στόχους εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.
  • Να ανοίξουμε, από ευρωπαϊκή σκοπιά, το θέμα της αλλαγής των σημερινών κανόνων του διεθνούς εμπορίου που πιέζουν σήμερα την Ευρώπη, ώστε να αποκλειστεί ως εμπορική πρακτική το κοινωνικό και περιβαλλοντικό ντάμπινγκ και να πάψει η έμμεση επιδότηση του τεράστιου οικολογικού κόστους των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών.
2. Σταθεροί στην αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού
Οι πολίτες για διαφορετικούς, ίσως, λόγους είναι απογοητευμένοι ή και οργισμένοι με την Ευρώπη. Ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών αντιδρά κυρίως στις προωθούμενες πολιτικές λιτότητας, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου. Άλλοι είναι απογοητευμένοι γιατί απουσιάζουν αποφασιστικά βήματα για ευρωπαϊκή ενοποίηση, κοινές πολιτικές στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον, στην αλληλεγγύη. Άλλοι αντιδρούν για λόγους ιδεολογικούς σε προσπάθειες περισσότερες ενοποίησης. Επομένως δεν είναι όλες οι κριτικές για την Ευρώπη προς την ίδια κατεύθυνση.
Η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, που έχει ως βάση την απογοήτευση των πολιτών από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και περικοπών, θα πρέπει να είναι η αλλαγή αυτών των πολιτικών και όχι η κατεδάφιση του κοινού οικοδομήματος. Αν οι πολίτες διαφωνούν με αυτές τις πολιτικές, δεν έχουν παρά να τιμωρήσουν αυτούς που τις προωθούν.
Αντιθέτως, μειωμένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και ενίσχυση λαϊκιστικών και ακροδεξιών ή και νεοναζιστικών δυνάμεων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο:
  • θα αποδυναμώσει το μόνο εκλεγμένο θεσμό που είναι στον ένα ή στον άλλο βαθμό κοντά στους πολίτες, στέκει κριτικά σε λογικές μονόπλευρης λιτότητας και απορρύθμισης,
  • θα απονομιμοποιήσει ή τουλάχιστον θα πλήξει την ευρωπαϊκή ιδέα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ή επιστροφή σε εθνικές περιχαρακώσεις και κοντόφθαλμες λογικές, που όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν τις κοινωνίες του Νότου αλλά δεν θα είναι προς συμφέρον ούτε των κοινωνιών του Βορρά.
  • δεν θα δημιουργήσουν κάποιο αντίπαλο δέος στις εφαρμοζόμενες σήμερα από πολλές κυβερνήσεις πολιτικές και στην ανεξέλεγκτη αγορά, αφού δεν θα υπάρχει παρά ένα αποδυναμωμένο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς κύρος και δύναμη να προωθήσει λύσεις για αναδιανομή, κοινωνική συνοχή και μεταρρυθμίσεις της οικονομίας.
Η Ευρώπη είναι όπως η δημοκρατία: μπορεί να θεωρηθεί η «χειρότερη» επιλογή, μόνο αν εξαιρεθούν όλες οι υπόλοιπες. Γι' αυτό ακριβώς η παρέμβαση όλων μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις είναι σήμερα επιτακτικότερη παρά ποτέ.
3. Μια κοινή ευρωπαϊκή καμπάνια των Πράσινων
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν μια πολύ δυνατή και παραγωγική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και έχουν εκλέξει με ανοιχτή στους πολίτες ψηφοφορία τους δύο επικεφαλής τους ευρωπαϊκής τους καμπάνιας, τον Ζοζέ Μποβέ και τη Σκα Κέλλερ. Έχουν εναλλακτικές θέσεις για έξοδο από την κρίση και κοινή στρατηγική απέναντι στη λιτότητα, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται σε χώρες του Βορρά ή του Νότου, σε κόμματα που συμμετέχουν στην αντιπολίτευση ή την κυβέρνηση.
Επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου, καθώς και στην κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ενοποίησης. Πολλοί έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να ακούσουν πλέον για πολιτική, αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα σαν να είναι όλα τα ίδια, και στρέφονται εναντίον της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση στη διάρκεια των ευρωεκλογών για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε, και για το πώς θα τη δημιουργήσουμε με τη συμμετοχή των πολιτών και ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική συζήτηση, που πρέπει να αναπτυχθεί πανευρωπαϊκά με όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, μπορεί να είναι η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, το λαϊκισμό και την "εθνικοποίηση" των πολιτικών αλλά και των ευρωεκλογών.
Κεντρικός πολιτικός στόχος των Ευρωπαίων Πράσινων είναι να θέσουμε τα θέματα που μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση και το πρόσωπο της Ευρώπης, να αποτελέσουμε την κινητήρια δύναμη για μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με ισχυρή κοινωνική συνοχή και δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από αυξημένες δικαιοδοσίες του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων απέναντι στις κυβερνήσεις και την Κομισιόν.
Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και να γίνει αυτή που χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε με βιώσιμο  τρόπο στην παγκοσμιοποίηση και την ανεξέλεγκτη δύναμη των αγορών, για να θέσουμε πρώτα τους ανθρώπους, και τα συμφέροντα των κοινωνιών, πάνω από τις αγορές. Αυτό όμως απαιτεί αλλαγές πολιτικών και αλλαγές πολιτικών συσχετισμών. Γι' αυτό "στείλτε πολιτικό μήνυμα, στείλτε περισσότερους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο".
4. Να ανακτήσουμε το μέλλον
Η χειραφέτηση των νέων, είναι έργο των ίδιων των νέων. Δεν μπορεί να σχεδιάζεται ένα μέλλον χωρίς τους νέους. Οι νέοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, εφόσον ενισχυθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι Πράσινοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη στήριξη της χειραφέτησης των νέων. Είναι επιτακτική, επίσης, η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, για εκδημοκρατισμό της οικονομίας και της παραγωγής ενέργειας. Οι νέοι δεν χρειάζονται μόνο πολιτικές για την εργασία και ευκαιρίες ποιοτικής απασχόλησης ώστε να πληρώνονται (πολλοί νέοι προσφέρουν εργασία χωρίς να πληρώνονται ή απασχολούνται σε μη ποιοτικές θέσεις εργασίας) αλλά και ένα πλαίσιο και πολιτικές που βοηθούν στην εκπλήρωση των επιθυμιών και των νέων αναγκών τους. Σε όλες τις χώρες πρέπει να μειωθούν οι  ανισότητες για τους νέους, να υπάρξει ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλειας και των κοινωνικών πολιτικών που να περιλαμβάνει και τους νέους, όχι μόνο τους γονείς τους, καθώς και ευκαιρίες για όλους τους νέους ανεξαρτήτως της εκπαίδευσής τους, αν έχουν ή όχι πτυχίο. Οι Πράσινοι καλούν για μια ισχυρή παρέμβαση των ίδιων των νέων στις εξελίξεις, μεταξύ άλλων και για μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση και την "εγγύηση για τη νεολαία", ώστε να μη μείνουν μόνο στα λόγια.
5. Για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και  συνταξιοδότησης
Οι Πράσινοι επιδιώκουν τα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η σύγκλιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η προώθηση πολιτικών για δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, να είναι στο κέντρο της συζήτησης. Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων έχει ως αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή τους στη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και από την άλλη η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κρατάει τους νέους όλο και περισσότερο μακριά από την παραγωγή και την πραγματική οικονομία, με σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα δημοσιονομικά έσοδα, στην καινοτομία αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τα κοινωνικά συστήματα ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής παραμένουν απομονωμένα μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων, παρά το γεγονός ότι σήμερα οι Συνθήκες δεν επιτρέπουν εμπλοκή της Ε.Ε. στις κοινωνικές πολιτικές και το ότι πολλά συνδικάτα φοβούνται ότι σύγκλιση και κοινοί κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των υψηλότερα στάνταρντς που υπάρχουν σε κάποιες χώρες. Ο πλούτος της Ευρώπης είναι οι ανθρώπινοι πόροι της, το ανθρώπινο κεφάλαιό της και η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να βασιστεί σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και το κοινωνικό ντάμπινγκ. Πρέπει, ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, η Ευρώπη και οι χώρες να αξιοποιούν και να δίνουν μεγάλη σημασία στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
6. Για την υπεύθυνη οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του  περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την καινοτομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η ελληνική κοινωνία, ζαλισμένη από τις βίαιες αλλαγές και στερημένη από τη δυνατότητα να παρέμβει με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο εκτός από την εκβιαστική απόσπαση της ψήφου, παγιδευμένη, χωρίς εναλλακτικές διεξόδους ή προοπτικές, με εξαντλημένες ψυχολογικές και οικονομικές αντοχές, παραπαίει μεταξύ οργής, κατάθλιψης ενώ σημαντικό τμήμα της δεν διστάζει να υποστηρίξει ό,τι πιο βάρβαρο, ρατσιστικό, ξενοφοβικό κι αντιδημοκρατικό κερδοσκοπεί πάνω στην απόγνωση.
Τα κόμματα που συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύονται ανεπαρκή, ακόμα και σε καθαρά διαχειριστικό επίπεδο, χωρίς όραμα, στρατηγική και σχέδιο. Εφαρμόζουν μέτρα που σε πολλές περιπτώσεις είναι στον αντίποδα των ευρωπαϊκών πολιτικών κι αξιών, του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, χωρίς καν να προβάλλουν αποτελεσματικό και τεκμηριωμένο αντίλογο σε όσα προτείνουν μη δημοκρατικά νομιμοποιημένοι τεχνοκράτες. Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτοσχεδιάζουν, αδυνατώντας να προτείνουν μια συνεκτική εναλλακτική λύση. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις σχεδιάζουν με ορίζοντα την επόμενη δόση και τα επόμενα αδιέξοδα μέτρα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο την εκλογική αξιοποίηση των αποτυχιών της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση απουσιάζει ένα σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε ως κοινωνία, με τι τρόπο, με τι συμμαχίες και σε ποιον χρονικό ορίζοντα.
Αναζητούμε μια διαφορετική Ελλάδα, σε μια διαφορετική Ευρώπη, αυτή της οικολογίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, της βιώσιμης οικονομίας, των δικαιωμάτων, του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Προσκαλούμε στη συμμετοχή σε μια ειρηνική επανάσταση, σε ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών που θα φέρουν λύσεις, σε μια αλλαγή αξιών, πρακτικών και πολιτικών με στόχο να κάνουμε καλύτερη τη χώρα μας και την Ευρώπη.
Θέλουμε να συμβάλλουμε στο να βγει η χώρα από την κρίση στην οποία την οδήγησαν οι χρεοκοπημένες πολιτικές, η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να προλάβει και να διαχειριστεί την πολύπλευρη κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, αλλά και οι σημερινές αδιέξοδες και κυνικές πολιτικές, θέλουμε να στρέψουμε τη χώρα προς τη συμμετοχική δημοκρατία, τον πολιτισμό, την οικολογική καινοτομία, την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου, προς ένα είδος πολιτικής που φέρνει λύσεις και δεν αναπαράγει τους μικροκομματικούς μηχανισμούς και τα ιδιοτελή συμφέροντα, προς μια πολιτική των πολιτών.
7. Για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο
Προσβλέπουμε στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινωνικού (Πράσινου) Συμβολαίου, με τη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου.
Χρειάζεται, παράλληλα με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ένα σχέδιο άμεσης δράσης, πράσινων κοινωνικών επενδύσεων και δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς καινοτόμους τομείς, με κινητήρια δύναμη Μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουν από τα κάτω, με τη συμμετοχή των νέων αυτοδιοικητικών συμβουλίων, των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων ώστε να διαμορφώσουν σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης - πράσινης οικονομίας, βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής κι απασχόλησης- τα οποία θα αποτελέσουν συστατικά στοιχεία ενός εθνικού σχεδίου διάσωσης κι εξόδου από την κρίση, ενός νέου Κοινωνικού Πράσινου Συμβολαίου και ενός Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. .
Η αλλαγή είναι υπόθεση και ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας αλλά για να πετύχει χρειάζεται ειλικρινή ευρωπαϊκή στήριξη κι αλληλεγγύη, όχι τιμωρία, κοινή δράση, ανταλλαγή εμπειριών και συνεργασία φορέων από τις χώρες της κρίσης, αλλά και σχέσεις αλληλεγγύης και δικαιοσύνης μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση αυτής της στρατηγικής του τρίτου δρόμου για τη διάσωση της Ελλάδας με όρους αλληλεγγύης και δίκαιων μεταρρυθμίσεων, σε πλήρη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ασκήσει κριτική στις αδιέξοδες πολιτικές της τρόικα και έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία των Πράσινων μια διαδικασία λογοδοσίας κι αξιολόγησης με τη συμμετοχή όχι μόνο των ευρωβουλευτών αλλά και με ακροάσεις και συγκέντρωση στοιχείων με επιτόπου επισκέψεις και εμπλοκή πολλών Επιτροπών του, ώστε να συνταχθεί μια αναλυτική έκθεση πριν τις ευρωεκλογές. Μια ανάλογη διαδικασία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει και στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ με τη συμμετοχή των κοινοβουλίων, των περιφερειακών συμβουλίων και της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών.
Η Δημοκρατία χρειάζεται να ανανεωθεί με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων: Συνειδητοποιώντας τα λάθη και μαθαίνοντας από τα παθήματα, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δεν ονειρευόμαστε την επιστροφή στο παρελθόν ή τη στροφή στον απομονωτισμό σε μια εποχή που χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη. Παίρνουμε μέρος στην αλλαγή της χώρας και της Ευρώπης. Νοιαζόμαστε για το ευρωπαϊκό σπίτι, γιατί είναι και δικό μας σπίτι, γι' αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Δεν θα αφήσουμε να το γκρεμίσουν καταστροφικές πολιτικές ή ευρωσκεπτικιστές, εθνικιστές, λαϊκιστές, φανατικοί.
Εκτιμούμε πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, πράσινος και αλληλέγγυος, επειδή:
  • Λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες, ενεργοποιούμαστε σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και κινήματα.
  • Ξεκινάμε και οι ίδιοι αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή και τις συνήθειες.
  • Τιμούμε την ψήφο των πολιτών και έχουμε να επιδείξουμε ένα σημαντικό έργο μέσα στους θεσμούς.
  • Πρασινίζουμε το ευρωκοινοβούλιο, ψηφίζουμε Οικολόγους Πράσινους.
Μαζί, λοιπόν, για μια Ευρώπη των πολιτών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πράσινης προοπτικής.
Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων
Αθήνα 30 Μαρτίου 2014
- See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5430:----2014---------&catid=154:-2014&Itemid=112#sthash.DFMXG0k9.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου