Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει

http://climate.ecogreens.gr/cop21/


Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση

Συζήτηση στην ολομέλεια Βουλής με αφορμή ερώτηση του Γ. Δημαρά


Στην ολομέλεια της βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Δημαρά με θέμα «Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21). Ελληνική εκπροσώπηση και θέσεις της Ελλάδας» που απαντήθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη.
Με αφορμή την απουσία Ελληνικής αντιπροσωπίας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν τη διάσκεψη για το κλίμα στη Βόννη στις 21.10, ο Γιώργος Δημαράς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στις 3.11 στην οποία ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό:
Πώς αξιολογεί τις επιδόσεις της χώρας σε ό, τι αφορά στην πορεία επίτευξης των στόχων για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020;
Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για υιοθέτηση από την Ελλάδα πιο φιλόδοξων και συγκεκριμένων στόχων από εκείνους που της αντιστοιχούν στο πλαίσιο του πρόσφατου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ για το 2030; Πότε θα δώσει στη δημοσιότητα έναν Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, συμβατό με τους δεσμευτικούς στόχους για το 2030 και την πολιτική απόφαση των αρχηγών κρατών για το 2050;
Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης έδωσε απαντήσεις, αλλά ορισμένα κρίσιμα θέματα συνεχίζουν να εκκρεμούν από μεριάς Υπουργείου και αναμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκουρλέτη την αναγκαία ενημέρωση και διάθεση για διαβούλευση.
Ο Υπουργός Ενέργειας καλείται να διευκρινίσει πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα ένας εθνικός Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός και αν προτίθεται να συστήσει ομάδα εργασίας σχετικά με αυτό το μείζον θέμα. Η άμεση κατάστρωση ενός ενεργειακού σχεδίου για τη χώρα είναι απολύτως αναγκαία τόσο για τη συμμόρφωση μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και για την παροχή κατάλληλου επενδυτικού σήματος και μείωση της πολιτικής βεβαιότητας που είναι καταστροφική για τη χώρα.
Η κυβέρνηση στην απάντηση της διευκρίνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται να λάβει πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις από αυτές που έχει ήδη πάρει λόγω της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ως Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πως μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία έχει γίνει στο παρελθόν, μπορεί να δώσει ένα ισχυρό επενδυτικό σήμα για άμεσες επενδύσεις στον τομέα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
Ακόμη, το υπουργείο οφείλει να διευκρινίσει αν τελικά η χώρα έχει πετύχει ποσοστό μείωσης εκπομπών της τάξης του 15%, όπως ανακοινώθηκε ή του 3.2% στο σύνολο των εκπομπών ΑΕΘ (στοιχεία 2013) όπως προκύπτει από τα ευρωπαϊκά στοιχεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις πολιτικές μείωσης εκπομπών και όχι πρωτοπόρος. Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη και την μείωση εκπομπών λόγω πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια και όχι λόγω της εφαρμογής σχετικών μέτρων και πολιτικών, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω από την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στην Ευρώπη.
Σχετικά με την επίτευξη των στόχων ΑΠΕ, υπήρξε διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους, γεγονός που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Ωστόσο καλούμε τον Υπουργό Ενέργειας να λάβει υπόψη του ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τους στόχους της για ΑΠΕ σε μεταφορές και ηλεκτρισμό. Μόνο στον τομέα της θέρμανσης, λόγω αυξημένης χρήσης βιομάζας εν μέσω κρίσης (με τα ακόλουθα προβλήματα αιθαλομίχλης κλπ.) η χώρα έχει αυξήσει το ποσοστό σε σχέση με το 2010.
Μάλιστα τονίζουμε ότι σύμφωνα με το Renewable Energy Progress Report 2015 της Ε. Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε στις 15.06.2015, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει για το συνολικό ποσοστό ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020. Δεδομένου ότι το Υπουργείο φαίνεται αποφασισμένο να πετύχει τους στόχους ΑΠΕ, αναμένουμε η Επιτροπή να ενημερωθεί καταλλήλως για τα νέα δεδομένα.
Είναι πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα πλαίσια υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας οφείλει να προωθήσει την παραγωγική και ενεργειακή ανασυγκρότηση μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ευημερία.

Πληροφορίες2106399612
Όλη η ομιλία του Γ. Δημαρά, εδώ
Η Επίκαιρη Ερώτηση εδώ
Θεματική Ομάδα Ενέργειας
Επικοινωνία: 6971892553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου