Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Τον Πειραιά το «καμποτάζ» τον μάρανε



Προσωπικά πιστεύω ότι μία έρευνα αγοράς που θα είχε ερωτώμενους του επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και θα αφορούσε την επισκεψιμότητα στην πόλη μας καθώς επίσης τις εντυπώσεις που αποκόμισαν, τα αποτελέσματα της θα ήταν άκρως δυσάρεστες ακόμα και αν τους φορτώναμε με δύο βαλίτσες δωράκια. Καταλαβαίνω την προσπάθεια που κάνουν κυβερνητικά στελέχη να βοηθήσουν τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές ενόψει εκλογών αλλά το πρόβλημα που ο Πειραιάς απαξιώνεται συνεχώς δεν είναι η υπερβολική συνδικαλιστική δράση κάποιων, αλλά η δίχως όραμα και προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης, της παρούσας δημοτικής αρχής.
Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος που αφορά αυτή την κυβέρνηση είναι ότι θέλησαν να μας βάλουν από την αρχή στο ΔΝΤ αφού πρώτα διαλύσουν την κοινωνική συνοχή προπαγανδίσουν ασύστολα και φέρουν σε αντιπαράθεση κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες ώστε να διώξουν από πάνω τους κάθε πολιτική ευθύνη και να κρύψουν την απουσία προτάσεων και πολιτικού προγράμματος. Έχω δηλώσει σε κείμενα μου ότι η ρύθμιση του «καμποτάζ» παρεμπόδιζε στο ελάχιστο την τουριστική αγορά ενώ έχω πει ότι η βιαστική απόφαση για την άρση του κανονισμού μου είναι ακατανόητη χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές και λειτουργίες σε λιμάνια ακόμα και στο Πειραιά. Η επιβεβαίωση των ενστάσεων μου είναι ότι ο νόμος που προωθείται για την αντικατάσταση του κανονισμού σύμφωνα με τα λεγόμενα του απαιτεί ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για την κυκλοφορία των μη κοινοτικής σημαίας πλοία.
Συμπαθέστατη λοιπόν η «εκδήλωση» της διάσημης παραγωγού τηλεόρασης με τον δήμαρχο μας όπου παρεδόθησαν δωράκια σε επιβάτες του AIDA αλλά νιώθω ότι θα πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάμουτρα. Βγαίνοντας ο τουρίστας από το πλοίο αντικρίζει το «στιβαρό» σε σχεδιασμό και δυναμισμό κτήριο της «Παγόδας» αν προχωρήσει προς τον ναυτικό Μουσείο της Ζέας θα αντικρίσει την πεντακάθαρη πλατεία Πορφύρα με τον υπερτιμολογημένο ρομποτικό κάδο και τον ξεραμένο φοίνικα του. Η πεζοπορία στις γειτονιές του Πειραιά θα είναι μία αξέχαστη εμπειρία με τα βρώμικα σπασμένα πεζοδρόμια την ελλιπή καθαριότητα και κάποιες ξεχασμένες παιδικές χαρές όπως αυτή δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα Καστέλας. Σε πολλά σημεία θα βρει κανείς πεταμένα έπιπλα, σπασμένα τζάμια ακόμα και έξω από σχολεία (33ο Δημοτικό σχολείο) με συνέπεια να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών, κάδοι που βρωμάνε έντονα δείγμα ότι ούτε καθαρισμός των κάδων γίνεται αλλά ούτε προσπάθεια για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών απορριμμάτων.
Μία ερώτηση που θα είχε ενδιαφέρον να γίνεται στην υποτιθέμενη έρευνα θα ήταν ο βαθμός επίσκεψης και αγορών των τουριστών στα πειραιώτικα εμπορικά καταστήματα. Προσωπικά δεν έχω δει πολλούς να ψωνίζουν ενώ ταυτόχρονα δεν έχω δει καμία ουσιαστική προσπάθεια προσέγγισης των τουριστών από τον Δήμο. Πολύ φρόνιμο θα ήταν ο Δήμος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς(εμπορικό σύλλογο κ.α.) να κάνανε π.χ. ένα κουπόνι που να αντιστοιχεί σε κάποιο ποσό για την συμμετοχή του κάθε επιβάτη στην αγορά της πόλης. Φοβάμαι όμως ότι η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής, όπως άλλωστε είπε στην πρώτη της ομιλία η νέα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, με έντονες κομματικές αγκυλώσεις που οδηγούν σε ενέργειες όπως να καταδικάζουμε την Cosco και τους Κινέζους προεκλογικά και να τους θεοποιούμε μετεκλογικά παρακαλώντας να μας χτίσουν ένα mall στο λιμάνι ευθύνονται για την κατάντια του Πειραιά. Στις επόμενες λοιπόν εκλογές η επιλογή ενός ορθού πράσινου πολιτικού οράματος για τον δήμο μας θα τον κάνει καθαρότερο και οικολογικότερο.

Κυριάκος Τσιπούρας
Μέλος της ΤΠΚ Πειραιά των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου