Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ 9Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΠ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ


  Το συνέδριο ,που έγινε  στην Λαμία είχε ήδη αναβληθεί μία φορά. 
  Ο λόγος; Η ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας. Δεν θα μπορούσε ένα συνέδριο για την ανασυγκρότηση να είναι βιαστικά προετοιμασμένο. Γράφτηκαν εισηγήσεις για την συγκυρία, το καταστατικό και για ότι άλλο υπήρχε στην ατζέντα και …δεν συζητήθηκε τίποτε από αυτά!
   Ωραιότατη εκκίνηση της επανεκκίνησης.
  Αντί  αυτού  παρουσιάστηκε ξαφνικά για ψηφοφορία ένα κείμενο πολύ πρόσφατα γραμμένο. Κείμενο ,που είχε συζητηθεί ελάχιστα και από ελάχιστους. Μάταιες ήταν  οι φωνές , που ζητούσαν να υπάρξει διάλογος και με τους άλλους εισηγητές  για να εντοπίσουμε χαρακτηριστικά προς ψήφιση από τη βάση. Ο διάλογος τελείωσε πριν καν αρχίσει. Αυτό το πολιτικό blitzkrieg είχε ως πρώτο θύμα το δημοκρατικό πολιτισμό του διαλόγου. Εύχομαι να ήταν ατόπημα ,που δεν θα το ξαναδούμε στο μέλλον.
  Οι σύνεδροι (η  πλειοψηφία τους) ψήφισαν ένα κείμενο ,λιγότερο γιατί το γνώριζαν και περισσότερο γιατί είχαν εμπιστοσύνη σε αυτούς ,που εμφανώς το στήριζαν , κυρίως ο νυν και ο  πρώην ευρωβουλευτής.
  Το σώμα του κειμένου είναι μια γενικόλογη ανάλυση ,χωρίς ιδιαίτερες αιχμές ,που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλοί πολιτικοί χώροι. Η θολότητα των απόψεων , χαρακτηριστικό, που  για πολλούς ήταν το κύριο ,που μας απέτρεψε την είσοδο στην Βουλή , κυριαρχεί στο σύνολο του κειμένου. Το χειρότερο από όλα, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι να ερμηνευτεί ως κείμενο, που συνηγορεί στις αξίες ,που ενδημούν στον Μάνο ,τον Τζήμερο και τον Κουβέλη.
  Γιατί όμως ψηφίστηκε εν μέσω πανηγυρισμών υπέρ της καθαρότητας ένα κείμενο-σούπα;   
  Κύρια γιατί κάποιοι από τους υποστηρικτές του κειμένου  εννοούσαν πολλά περισσότερα από αυτά, που έγραφαν (δες παραπάνω Μάνος κλπ). Μια βόλτα στις λίστες  επικοινωνίας μας θα έπειθε τον καθένα.
  Γιατί όμως δεν τέθηκε από αυτούς  η καθαρή ( σεβαστή βέβαια), θέση τους στο συνέδριο; Πολύ απλά γιατί δεν θα είχε καμία τύχη.
  Απορίας άξιο όμως είναι ότι  στελέχη των ΟΠ όπως ο πρώην ευρωβουλευτής ,που σίγουρα διαφω-νούν με το κείμενο, το ψήφισαν. Ήταν μάλιστα και οι  περισσότεροι. Έπρεπε να σχηματιστεί μια πλειοψηφία γύρω από το κείμενο με κάθε τρόπο μάλλον.
  Αυτή η στιβαρή πλειοψηφία έλιωσε από την πνοή του ζεστού αιρκοντίσιον την επόμενη μέρα. Τα λευκά και τα άκυρα έφτασαν τους αριθμούς της πλειοψηφίας. Με τόσα λευκά και άκυρα , με καταγγελίες  και αποστασιοποιήσεις  το κόμμα δείχνει να είναι μετέωρο.  
   Κάποιοι φάνηκε ότι πήγαν να διορθώσουν το λάθος τους ,που ψήφισαν το κείμενο. Δηλαδή, πρότειναν το Συμβούλιο να επεξεργαστεί το κείμενο. Δεν διορθώνεις ένα λάθος κάνοντας ένα άλλο όμως. Από το κείμενο του Συνεδρίου δεν μπορεί να αλλάξει πλέον ούτε ένα «και» , γιατί είναι απόφαση της βάσης. Θα την φάμε και αυτή την «σούπα» παιδιά, τι και αν λέει «μεταρρύθμιση» μέσα, ανοίξτε το λεξικό να δείτε ερμηνείες .
   « Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» δηλαδή θολό πολιτικό τοπίο το 9ο συνέδριο της αναβαλλόμενης ανασυγκρότησης. Όμως γέννησε και ένα παιδί με δύο κεφάλια , όπως θάλεγε και ο Τζίμης Πανούσης. Το όνομα αυτού ΠΣ μαζί με Επιτροπή ανασυγκρότησης. Το τελευταίο νόημα αυτού του συνεδρίου , δηλαδή η εκλογή  ΠΣ, έγινε ακόμη πιο δυσνόητο: η Επιτροπή θα έχει πολιτικά καθήκοντα, που αλληλοκαλύπτονται με  αυτά του ΠΣ και μάλιστα διορίστηκε από το συνέδριο, ούτε καν εκλέχτηκε. Ποιος άραγε θα έχει την πολιτική ευθύνη για αυτό το κόμμα μέχρι το επόμενο συνέδριο;

    Τα μέλη θα έχουν την πολιτική ευθύνη του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο. Όπως την έχουν πάντα. Το κόμμα αυτό είναι κόμμα των μελών , αρχηγούς δεν έχουμε, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα όργανα και οι επιτροπές υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα μέλη και όχι το αντίστροφο. Αν η ανασυγκρότηση δεν γίνει από την βάση δεν θα είναι παρά μια συμφωνία κορυφής με αποτελέσματα πενιχρά έως αρνητικά.
   Σε αυτό το πνεύμα ,οι αποστασιοποιήσεις ,οι αποχωρήσεις και οι πάσης φύσεως απογοητεύσεις  από το 9ο συνέδριο, πρέπει να αναθεωρηθούν και να γίνουν προτάσεις και οργάνωση από την ίδια την βάση. Έτσι ώστε στο επόμενο συνέδριο να  μην χρειαστεί καν να συζητήσουμε, όχι γιατί κάποιοι μας προκατέλαβαν εξαπίνης ή γιατί λανθασμένα εμπιστευτήκαμε κάποιους άλλους,  αλλά γιατί προσπα-θήσαμε να δομήσουμε την ανασυγκρότηση με συνέχεια, από την ημέρα ,που τελείωσε το ένατο συνέδριο μέχρι την ημέρα ,που άρχισε το δέκατο.

Χαραλαμπάκης  Γιάννης
μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου
των Οικολόγων Πρασίνων      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου