Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Χαραλαμπάκης Γιάννης

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας www.dpo.org.gr

Είναι από τις ελάχιστες φορές ,που αυτές οι ευρωεκλογές έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη.
 Στο παρελθόν οι ευρωεκλογές ήταν οι εκλογές της «χαλαρής ψήφου». Σ την Ελλάδα ιδιαί-τερα, το γνωρίζουμε καλά αυτό.
 Η εποχή της κρίσης της ευρωζώνης δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι  ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών θα αλλάξει. Η ψήφος θα είναι φορτισμένη και ενδεχομένως με μεγάλη διά-θεση να στείλει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες.
Οι θολές απόψεις ,που εκφράστηκαν από κόμματα σε σχέση με την πολιτική της λιτότητας –ή την πολιτική των μνημονίων επί το ελληνικότερον- δεν θα μπορούν να δώσουν καθαρά το μήνυμα.
Μην ξεχνάμε ότι και οι Οικολόγοι Πράσινοι στις τελευταίες δύο απανωτές εθνικές εκλογές  προσπάθησαν να δώσουν το μήνυμα τους καθαρά αλλά παρόλα αυτά δεν «βγήκε» έτσι.
Μέλη των ΟΠ με δημόσιες δηλώσεις, περιέπλεξαν τα πράγματα σε σχέση με το αν θα πρέπει να χαρακτηριστεί αρνητικά η μνημονιακή πολιτική όπως και τα κόμματα, που την στηρίζουν. Δεν είναι  τυχαίο, που κάποια από αυτά τα μέλη ,μεταπήδησαν σε δεξιό κόμμα …ίσως και όχι όλα από αυτά τα μέλη.
Και ο Κον Μπετίτ; Ο πράσινος ,που έφυγε από τους γάλλους πράσινους γιατί αυτοί ψήφι-σαν εναντίον του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ αυτός προφανώς θα ψήφιζε υπέρ; Οι γερμανοί πράσινοι;
Μην ξεχνάμε ότι ο Κον Μπετίτ  στην προεκλογική του επίσκεψη στην Ελλάδα, με τις δηλώ-σεις του, δημιούργησε τελικά προβληματισμούς, ενώ είχε έρθει να λύσει προβλήματα, δη-λαδή να βοηθήσει τους ΟΠ στις δεύτερες εκλογές.
Είναι πανευρωπαϊκές οι πράσινες αντιθέσεις και οι καθαρές  απόψεις θα επιφέρουν ανατα-ραχές στις σχέσεις μεταξύ των πρασίνων και εντός των κομμάτων αλλά και μεταξύ των πρά-σινων κομμάτων.   
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της στήριξης των δύο πράσινων πανευρωπαϊκών επικεφαλής, αυτές οι αντιθέσεις ίσως δημιουργήσουν άλλο πλαίσιο στο πράσινο κάδρο.
Είναι επίκαιρο να ξαναδούμε ένα σημείο  της διακήρυξης του  ΔΡΟ (Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας-‘Αμεση Δημοκρατία):
«Το σεβασμό στη συντροφικότητα των Ευρωπαίων Πράσινων, αλλά και τη διαφωνία σε βασικές πολιτικές τους επιλογές».    


Αναδημοσίευση από εδώ
http://www.dro.org.gr/%CE%A0%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%95%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%95%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%99/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου